Громади Житомирщини обговорювали стратегії розвитку освіти

Громади Житомирщини обговорювали стратегії розвитку освіти

Децентралізація
Укрінформ
Про управління закладами освіти в умовах децентралізації йшлося на семінарі "Пріоритетні напрямки розвитку освіти. Оптимізація мережі навчальних закладів."

Захід пройшов у п'ятницю, 27 квітня, на базі Хажинської ЗОШ І-ІІІ ступенів у Бердичівському районі за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мета такого семінару – це обмін успішним досвідом у сфері управління освітою між об’єднаними громадами. Про свої досягнення, нові ідеї та плани розповідають наші експерти, а саме керівники навчальних закладів та управлінь освіти в ОТГ. Численні зустрічі з колегами-освітянами з інших областей свідчать, що Житомирщина має значний прогрес у розвитку освіти в умовах децентралізації», - акцентував радник Житомирського ЦРМС з муніципальних послуг Віталій Римар.

Громади Житомирщини обговорювали стратегії розвитку освіти / Фото: Ірина Чириця

Хажинська школа розташована на території Семенівської сільської ОТГ, тому про підхід громади до реформування освіти та підвищення якості навчального процесу розповіла заступник сільського голови - начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської сільської ради Людмила Колесник.

«Семенівська ОТГ створена у грудні 2016 року. На території громади розташовані 6 шкіл та 5 ДНЗ і освіта для нас від самого початку стала пріоритетом, адже від цього залежить майбутнє не лише громади, а й всієї держави», - підкреслила Колесник.

За її словами, торік вдалося придбати новий шкільний автобус, 4 інтерактивні комплекси, телевізори, проектори, ноутбуки, принтери. Крім того, усі школи та садочки в Семенівській ОТГ підключені до інтернету.

Значну увагу в громаді приділяють економії та раціональному використанню коштів. Зокрема, цьому сприяють заходи із термомодернізації, об’єднання сільських і шкільних бібліотек, встановлення охоронних систем та засобів відеоспостереження замість сторожів, яким потрібно виплачувати зарплату. У громаді також знайшли спосіб працевлаштувати вивільнених бібліотекарів, запропонувавши їм роботу в центрі надання соціальних послуг. Натомість кошти, зекономлені завдяки охоронним системам, будуть витрачені на покращення матеріально-технічної бази шкіл.

Досвідом проведення оптимізації шкільної мережі з учасникам семінару поділився начальник відділу освіти Баранівської міської ради Ростислав Ніколишин.

«Оптимізація – це не лише спосіб економії бюджетних коштів, а передовсім покращення якості освіти. Оптимізувати навчальні заклади завжди непросто, адже часто це супроводжується протестом батьків, супротивом педагогічного колективу та популізмом депутатів. Та ми проводимо громадські слухання і знаходимо мудрі рішення, аби такими діями не нашкодити дітям», - підкреслив Ніколишин.

Читайте також: Ток-шоу у Сумах формуватиме майбутніх лідерів громад

Цього року в Баранівській міській ОТГ планують оптимізувати 14 навчальних закладів, що за 4 місяці дозволить зекономити до 4 млн грн. Такий крок означає не лише закриття, а й пониження ступеня школи чи ліквідацію групи короткоденного перебування дітей.

Крім того, на семінарі йшлося про організацію освітнього процесу в малих громадах, позашкільну роботу, створення опорних шкіл, автономію закладів освіти. Експерти також розповіли про проектну діяльність, написання грантів та участь у конкурсах.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-