100-річчя створення ВМС України: святкові заходи проходять у 17 містах

100-річчя створення ВМС України: святкові заходи проходять у 17 містах

Укрінформ
В Україні до 100-річчя підняття кораблями Чорноморського флоту українського прапора проходять святкові заходи на 17 локаціях.

Про це повідомляє "Громадське".

"Через анексією Криму та Севастополя основні заходи пройшли у Києві та в Одесі, на борту флагмана Військово-морських сил України - військового корабля "Гетьман Сагайдачний". Відзначають річницю й в інших містах України, загалом на сімнадцяти локаціях", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у Києві на майдані Незалежності зранку піднято стяг Військово-морських сил України.

Узагалі, від здобуття незалежності України у 1991-му і до 1993 року ВМС не мали власного стяга. Як розповів автор прапора ВМС капітан 1-го рангу Ігор Левицький, у 75-ту річницю підняття кораблями Чорноморського флоту українського прапора до київського Військово-морського училища мав приїхати перший президент Леонід Кравчук, і Левицькому дали завдання: за одну ніч створити прапор ВМСУ.

Читайте також: Порошенко: 100 років тому українські війська повалили більшовицький режим у Криму

«У нас не було жодних матеріалів. Тому я поїхав до центральної наукової бібліотеки, де знайшов дещо про прапор ВМСУ. Це була звичайна поштова листівка. Я привіз її до училища і разом з Катериною Горбатюк, яка працювала у військовому ательє, ми розрахували пропорції, відновили кольори і всього за одну ніч, до 6-ї години ранку, вивісили прапор Військово-морських сил України, саме в такому вигляді як він є зараз, поряд з бойовим прапором України і бойовим прапором училища», - розповів він.

Під час церемонії окремих військових моряків було нагороджено пам'ятними медалями.

З нагоди річниці 27 квітня Укрпошта ввела в обіг нову поштову марку.

На честь святкування Український інститут національної пам'яті спільно з творчою спільнотою «Добродій» та художником Юрієм Журавлем підготували відеоролик.

Як відомо, 29 квітня минає 100 років від події, коли у Севастополі кораблі Чорноморського флоту підняли українські прапори і перейшли під юрисдикцію Української Народної Республіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-