Комітет виборців зафіксував перші порушення на виборах в ОТГ

Комітет виборців зафіксував перші порушення на виборах в ОТГ

Укрінформ
Спостерігачі Комітету виборців України повідомляють про перші порушення на виборах в об’єднаних територіальних громадах.

Серед них – відкриття дільниць із запізненням, незаконна агітація в день виборів, голосування виборців за межами дільниць, порушення таємниці голосування.

Про це КВУ повідомляє у Facebook.

"КВУ зафіксував перші порушення на виборах в ОТГ", - йдеться в повідомленні.

Зокрема зазначається, що на Одещині (Окнянська ОТГ) в селищі Окни дільницю №510581 було відкрито із запізненням, о 8:25.

"Як прокоментувала ситуацію голова селищної ТВК, запізнення сталося внаслідок непрофесійних дій членів ДВК, які почали підготовче засідання пізніше визначеного строку і порушили порядок, витративши більше відведеного законом часу на пломбування скриньок і розподіл обов'язків членів ДВК. На допомогу членам комісії відправився член ТВК, який контролюватиме процес", - йдеться у повідомленні.

У КВУ зауважують, що внаслідок запізнення кілька виборців не проголосували, не захотівши чекати відкриття дільниці.

На Івано-Франківщині (Загвіздянська ОТГ) у селі Загвіздя спостерігачами також зафіксовано відкриття дільниць із запізненням. Причиною затримки стало порушення процедури ранкового засідання з боку членів ДВК.

"В результаті біля дільниць утворилася черга із понад 30 виборців. Секретар комісії реєструвала спостерігачів без пред’явлення посвідчення особи, біля столів також утворилися черги. Крім того, на дільниці №260742 стався конфлікт між одним з кандидатів та членами комісії. Кандидат вказав на те, що голова комісії переклала кілька бюлетенів з одного столу на інший і через це вимагав зупинити голосування та перерахувати бюлетені", - зазначають у КВУ.

Читайте також: Вибори в ОТГ: поліція Харківщини відкрила дві справи щодо підкупу виборців

КВУ повідомляє також, що на Миколаївщині (Мирненська ОТГ) в селищі Мирне зафіксовано черги до дільниць, а на Дніпропетровщині (село Малокозирщина, Перещепинська ОТГ) мало місце голосування виборців поза межами виборчої дільниці. Зокрема, одна місцева жителька заповнила бюлетенень на вулиці на капоті автомобіля, чим було порушено таємницю голосування. Порушення задокументовано на відео.

Також до КВУ надійшла інформація, що в селі Меліоративне (Дніпропетровська обл.) у день голосування виборців пригощали горілкою від імені одного із кандидатів в депутати. За отриманою інформацією алкогольні напої роздавав батько кандидата. Інший кандидат відреагував на порушення, викликав поліцію та написав відповідну заяву.

Крім того, спостерігачі КВУ звертають увагу на колізію щодо Олександрійської ОТГ на Рівненщині: в день виборів, о 5 ранку, Житомирський апеляційний суд прийняв рішення на користь одного з кандидатів щодо його реєстрації, а за день до виборів Рівненський районний суд ухвалив рішення щодо зняття цього кандидата з виборчого процесу.

Як повідомлялося, у неділю, 29 квітня, у 40 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) в 17 областях України проходять перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

До складу цих 40 ОТГ увійшли 133 місцеві ради (міських – 4, селищних – 16, сільських – 113).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-