В Карпатах ОТГ створює туристичний маршрут «Стежками воїнів УПА»

В Карпатах ОТГ створює туристичний маршрут «Стежками воїнів УПА»

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області Витвицька об’єднана територіальна громада (ОТГ), що діє у Долинському районі, створює новий туристичний маршрут «Стежками воїнів УПА».

Пішу прогулянку протяжність у 30 км презентують у червні. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Витвицької ОТГ Микола Шикор під час прес-туру, організованого Івано-Франківським регіональним Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування організовав прес-тур у Витвицьку ОТГ Долинського району / Фото: Рильчук Юрій, Укрінформ

«Ми працюємо над створенням маршруту «Стежками воїнів УПА». У нас кожне село має славну історію. Маршрут розпочнеться з села Витвиця. Він передбачає пішу мандрівку протяжність близько 30 км. На маршруті туристи зможуть побачити два бункери. Один з них знаходиться біля Скелі Дорошенка. Другий наші активісти виявили минулої неділі в урочищі «Мамаївське», яке теж включено до цього маршруту. Зупинку для відпочинку туристів ми запланували у селі Липа. Тут буде створено туристичний притулок. Очкуємо, що у червні ми вже приймемо перших гостей, які вирушать «Стежками воїнів УПА», - відзначив Шикор. 

За його словами, туристичний притулок Витвицька громада вирішила облаштувати у приміщенні сільської школи. Нині тут навчаються лише 6 учнів. Втім, другий поверх будівлі можна облаштувати влітку для організації відпочинку дітей та молоді. Для супроводу туристів на маршруті «Стежками воїнів УПА» залучатимуть місцевих вчителів історії та працівників культури. У селах Липа та Лужки гостей розважатимуть народні колективи. Вони вже готують програму, яка презентує самобутність та історичні аспекти Витвицької ОТГ. 

Як зазначив Шикор, любителі природи вже знайомі з унікальними місцями, які є в громаді, адже її територія на 80% вкрита лісами. Найбільш популярними тут є урочище «Бовкути» і ландшафтний заповідник «Цапове», де щоліта працюють наметові табори для дітей та молоді. В урочищі Розтоки у липні збираються шанувальники патріотичної пісні на фестиваль «Яворина», який теж є візитівкою Витвицької ОТГ. Незабаром тут з’явиться ще й кемпінг-зона. Її планують облаштувати біля водоспаду «Гуркало», а вже за рік тут планують презентувати ще й унікальний веломаршрут, підкреслив голова ОТГ. 

«На нашій території ще за австрійської доби діяла вузькоколійка. Вона проходила через наші села і єднала Вигоду та Болехів. Колію розібрали 25 років тому. Втім, дорога залишилась у належному стані. Вона потребує невеликого ремонту, аби започаткувати веломаршрут. Якщо у Вигоді успішно працює «Туристичний трамвайчик», то ми хочемо запропонувати доїхати до нього на велосипедах і повернутися до нас у Витвицю», - зазначив Шикор. 

Витвицька ОТГ діє третій рік. Вона об’єднала 5 сіл і селище Вигодівка, яке ще у радянську добу було відомим своїми курортами. Нині бюджет громади становить близько 35 млн грн, з яких 5 млн - власні надходження. Пріоритетом у Стратегічному плані розвитку Витвицька громада вже визначила туризм та переробку ягід і грибів. 

Читайте також: У Херсоні фахівці ЦРМС та журналісти зустрілися за кавою

Як повідомлялося, в Івано-Франківській області загалом діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-