У Херсоні фахівці ЦРМС та журналісти зустрілися за кавою

У Херсоні фахівці ЦРМС та журналісти зустрілися за кавою

Децентралізація
Укрінформ
Фахівці Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування та журналісти провели неформальну зустріч за кавою щодо актуального стану впровадження реформи децентралізації на Херсонщині.

Обговорювалися питання створення в регіоні нових об'єднаних територіальних громад та зміцнення вже існуючих ОТГ. Захід пройшов за ініціативи Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основне завдання сьогодні - формування нових громад і зміцнення вже існуючих. Реформа децентралізації достатньо складна, потребує багато уваги, реформа потребує широкої участі населення, в тому числі активних, свідомих громадян, які можуть донести інформацію безпосередньо до інших людей", - повідомила на зустрічі директор Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Сілюкова.

За її словами, наразі в області, з огляду на корегування існуючого плану створення ОТГ, затвердженого ще в 2015 році, триває третя хвиля обговорення населенням створення на місцях нових об'єднаних територіальних громад. "Зараз у нас стоїть дуже гостро питання формування (відкорегованого - ред.) перспективного плану... І зараз ми маємо повноцінну третю хвилю обговорень, особливо в тих районах, в яких на сьогодні або не створено об'єднаних територіальних громад, або створена одна, і вона не має гарного позитивного прикладу", - сказала Сілюкова.

Як зазначалось під час зустрічі, наразі у 7-ми районах області ще немає жодної ОТГ. У деяких районах, як наприклад, у Бериславському та Голопристанському формують дуже дрібні ОТГ, не спроможні за своїм потенціалом до розвитку та вирішення існуючих перед громадами проблем. "Я нещодавно, декілька днів тому, був у Бериславі. Чесно кажучи, враження гнітюче", - повідомив журналіст В'ячеслав Гусаков.

Не створюють поки що ОТГ і в приморській курортній зоні області. На переконання журналіста Олександра Карпенка, "там, де крутяться великі гроші, ніхто не хоче територію віддавати".

Представники ЗМІ цікавилися під час зустрічі станом справ у вже створених ОТГ, їх фінансовою спроможністю, використанням коштів, які надходять до бюджетів об'єднаних територіальних громад.

"Ми проаналізували перший квартал 2018 року стосовно фінансової спроможності створених 26-ти об'єднаних територіальних громад (області - ред.). У нас перше місце займає Чаплинська громада, друге місце - Каланчацька громада, третє місце - Білозерська громада. І ми можемо вже говорити про тенденцію: якщо громади створюються на базі районних центрів, на базі великих селищних рад, то це і можливість інфраструктури, і можливість (вигідна - ред.) оподаткування, і можливість інших ресурсів, які можуть йти для наповнення місцевих бюджетів", - наголосила Сілюкова.

Разом з тим, вона також зазначила, що в області є і такі ОТГ, де отримані кошти все ще витрачають не за цільовим призначенням.

Читайте також: Спроможність об’єднаних громад визначають люди, а не гроші – експерт

На зустрічі також констатувалось, що в області є і такі громади, де попри всю проведену там інформаційну роботу, заявляють, що не будуть добровільно об'єднуватись в ОТГ. "Є і такі громади, де ми будемо чекати примусового об'єднання. У нас немає іншого виходу, тому що ми ніяк не можемо спонукати їх прийняти відповідні рішення", - зазначила директор Херсонського ЦРМС.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Херсонського ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-