Владу Нікольського району вчили прискорювати створення ОТГ

Владу Нікольського району вчили прискорювати створення ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Представники районної та місцевої влади Нікольського району (Донеччина) взяли участь у дводенному тренінгу, щоб краще розуміти свою роль у процесах децентралізації та впровадженні реформ і прискорити їх реалізацію.

Організаторами навчання виступили Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», спільно з регіональним відділенням Української асоціації районних та обласних рад.

На тренінг до Маріуполя приїхали сільські голови, секретарі рад, представники Нікольської РДА та депутати районних рад. 

«Навчання для  голів і депутатів Нікольського району організували з метою прискорити створення об’єднаних громад. Саме тому учасникам тренінгу експерти Центру розповідали про стан впровадження децентралізації в Україні загалом і в Донецькій області зокрема, пояснювали нормативно-правове регулювання реформи, демонстрували  можливості фінансової децентралізації», - зазначив радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС Максим Ткач. 

Експерт Інституту політичної освіти Ольга Омельчук розповіла учасникам тренінгу про права та обов’язки депутатів місцевих рад, форми роботи депутатів у радах та виконавчих органах.  Під час навчання говорили про межі компетенції представників ОМС та особливості їх формування у процесі  об’єднання громад.  Акцент зробили на організації та проведенні  громадських слухань, затвердженні плану заходів і процедурних документів та підготовці проектів рішень про об’єднання.

Практична вправа передбачала  моделювання створення різних форматів ОТГ в районі: одна громада  на весь район, як це передбачено Перспективним планом, або дві, як це можливо зробити. За словами Ткача, під час воркшопу учасники могли самостійно сформулювати переваги та ризики від різних моделей впровадження децентралізації в районі. 

Найбільш жвавою була дискусія про забезпечення спроможності ОТГ та участь громадськості у процесах об’єднання. Щоб краще засвоїти нові алгоритми, дві команди виконали практичне завдання,  під час якого розписали як діяти задля вирішення проблем з водою та вивезенням сміття.

Читайте також: В Україні стартував загальнонаціональний фотоконкурс

Під час тренінгу Нікольський селищний голова Олег Мендрин розповів, що ініціював процес об’єднання ще в 2016 році, проте він тоді  не був  доведений до логічного завершення. 

«За досвідом ми їздили в уже створені ОТГ Тернопільської,  Полтавської, Волинської областей, тоді ж зрозуміли необхідність об’єднання. Відразу поставили задачу об’єднуватися в громаду, але не всі люди розуміли переваги та перспективи від утворення ОТГ. Нинішній тренінг дозволив розібратися з методикою формування спроможної громади, з механізмами та інструментами, які маємо для об’єднання.  Готові знов ініціювати створення громади», - підсумував Мендрин. 

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото: Дмитро Онопрієнко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-