Москаль про мітинг в Ужгороді: Ми не залишимо район голим і босим

Москаль про мітинг в Ужгороді: Ми не залишимо район голим і босим

Укрінформ
Обласна влада Закарпаття не піде на те, щоб податки двох великих підприємств, створених під Ужгородом у часи дії закону про спеціальну економічну зону, забрали три сільради приміських сіл, які хочуть об'єднатися в ОТГ, адже на цих підприємствах працюють люди з усього Ужгородського району.

Так голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль прокоментував ранкову акцію перед стінами облдержадміністрації щодо створення Холмківської ОТГ на своєму офіційному сайті.

«За умови створення Холмківської ОТГ, яка включає населені пункти трьох сільрад, Ужгородський районний бюджет втратить 76 мільйонів гривень (або 52 %) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), – заявляє Москаль. – Це головне джерело надходжень, втрата якого призведе до неспроможності функціонування соціальної сфери, яка утримується за кошти районного бюджету. Я ще раз нагадую, що на території Холмківської сільради знаходяться основні бюджетоутворюючі підприємства Ужгородщини – «Ядзакі-Україна» та «Джейбіл С.Ю.Л.», які були створені ще під час дії законів України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», - сказав він.

За словами Москаля, «самостійно заробляти кошти потенційна ОТГ не хоче – податок на нерухоме майно, який встановлюється сільськими радами, тут у середньому 0,1 % від мінімальної зарплати, хоча за законодавством може бути до 1,5%».

«Більше того, коли «Джейбіл» анонсував розширення свого виробництва й будівництво ще одного потужного заводу, який би створив нові робочі місця й приніс масу доходів у місцеві бюджети, місцеві мешканці самі запротестували проти цього! Наголошую, що на «Ядзакі» і «Джейбіл» працюють люди з усього Ужгородського району, а не тільки трьох сільрад, тому ПДФО має надходити в бюджет району, а не акумулюватися в одній об’єднаній громаді, - переконує Москаль. – Тому ми ніколи не підемо на те, щоб забрати гроші в бідних сіл Ужгородщини, які географічно несприятливо розташовані для економічного розвитку, й віддати їх одній ОТГ. Іншими словами, ми не залишимо район голим і босим, щоб зробити три сільради щасливими».

Читайте також: В Ужгороді мітингують селяни, яким два роки не дають дозвіл на об'єднання в громаду

На переконання Москаля, створювати ОТГ з Ужгородом, як це дозволяють внесені Верховною Радою зміни до законодавства, ініціатори мітингу не хочуть, єдине їхнє бажання – забрати левову частку грошей із районного бюджету собі.

Схожий аргумент перед жителями сьогодні зранку вже наводив перший заступник Москаля Віктор Микулін, який від імені ОДА вийшов до мітингувальників.

Як раніше повідомляв Укрінформ, сьогодні під стінами ОДА в Ужгороді мітингували понад дві сотні селян, вимагаючи у голови ОДА Геннадія Москаля підписати документи на об’єднання восьми сіл Ужгородщини в одну Холмківську територіальну громаду. В іншому разі селяни обіцяють через п’ять днів перекрити трасу Київ-Чоп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-