В Ужгороді мітингують селяни, яким два роки не дають дозвіл на об'єднання в громаду

В Ужгороді мітингують селяни, яким два роки не дають дозвіл на об'єднання в громаду

Децентралізація
Укрінформ
В Ужгороді на площі Народній перед Закарпатською обласною державною адміністрацією зібралися жителі восьми сіл, які хочуть створити об'єднану територіальну громаду, але не можуть отримати дозвіл від ОДА. 

Вони проводять мітинг, де висловлюють протест діям  влади, яка перешкоджає їм у законному праві на самоврядування. Люди обурені і поставили ультиматум: якщо за 5 днів їхню проблему не вирішать, перекриють міжнародну трасу Київ-Чоп, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

Мітинг / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

“Сьогодні на мітинг під ОДА зібралися близько двох сотень жителів восьми сіл, які входять до Холмківської, Сторожинецької і Тарновецької сільрад, - каже Тетяна Вачиля, голова Холмківської сільради. - Люди висловили бажання об'єднатися в Холмківську ОТГ. Ми пройшли усю визначену законом процедуру на об'єднання ще у 2016 році, тричі подавали документи в ОДА і тричі отримували відмови та відписки від чиновників, які блокують наше визначене державою право. Сьогодні на мітингу подали ці документи вчетверте. За рішенням громади, яке було прийнято на зборах, ми даємо Закарпатській ОДА п'ять днів на підписання паперів, далі — блокуватимемо міжнародну трасу Київ-Чоп”, - сказала Вачиля.

Читайте також: Під Радою вимагають поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців

До протестувальників вийшов перший заступник голови ОДА Віктор Микулін. Чиновник спробував пояснити позицію ОДА щодо відписок, але його аргументи не були сприйняті жителями громади. Йшлося, зокрема, про посилання на недавні правки до закону про децентралізацію, за яким села у 18 км зоні можуть добровільно приєднуватися до міст. Саме така позиція щодо Холмківської ОТГ у Геннадія Москаля, голови Закрапатської ОДА, який кількома днями раніше висловився щодо цього питання (http://moskal.in.ua/?p=40156).

“Села Холмківської, Сторожинецької і Тарновецької сільрад де-факто є передмістям Ужгорода, а по деяких позиціях злилися з обласним центром у єдине ціле. Якщо вони дійсно хочуть створення ОТГ, то по новому закону ніякої згоди облдержадміністрації для цього не потрібно, цілком достатньо згоди сіл і Ужгородської міськради”, - пояснив Москаль. 

Але позиція жителів громади саме в тому, що вони хочуть господарювати окремо. 

“На території нашої майбутньої ОТГ знаходяться дві потужності, які наразі дають понад 50% бюджету Ужгородського району, - пояснює Вачиля. - Нам це закидають в тому сенсі, що своїм об'єднанням ми руйнуємо бюджет району. Але насправді, якщо нас приєднають до міста Ужгород, то ці гроші — а запланований бюджет нашої ОТГ складатиме 160 млн гривень в рік — все одно підуть з району у місто, просто ними будемо розпоряджатися не ми”, - каже сільський голова. 

За інформацією, яку кореспонденту Укрінформу надали в Закарпатському Центрі розвитку місцевого самоврядування, в області висновків від ОДА очікують 5 громад: Нижньоселиська, Залужська, Холмківська, Горондівська та Великоберезнянська.

Наразі Закарпатська область - єдиний в країні регіон, де досі не прийнятий перспективний план об'єднання громад. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-