Розвиток турпослуг є родзинкою успіху для ОТГ на гірських територіях

Розвиток турпослуг є родзинкою успіху для ОТГ на гірських територіях

Децентралізація
Укрінформ
Об’єднані громади на гірських територіях можуть і повинні використовувати для власного розвитку туризм. Комфортні умови для гостей і природа допоможуть популяризувати громади і наповнювати їхні бюджети. 

На цьому наголосила координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ Яніна Казюк на семінарі «Ефективний бюджет громади – запорука фінансової спроможності», який відбувся в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже важливим для всіх громад в Івано-Франківській області є особливості гірських територій. Вашою родзинкою є розвиток туристичних послуг. Від жителів громади особливо залежить чистота територій та створення комфортних умов для туристів. Тоді й регіон отримає належний розвиток», - зазначила Казюк.

Вона закликала представників прикарпатських об’єднаних громад розробляти нові туристичні маршрути, облаштовувати зони для кемпінгу та відпочинку, створювати нові послуги з урахуванням місцевих традицій, культури та звичаїв. Паралельно, каже Казюк, потрібно популяризувати свою громаду, а для цього необхідно створювати сайти, цікаво та яскраво презентувати свою громаду та її ідеї. Усе це може зацікавити не лише туристів, але й інвесторів. 

Статус гірських територій, зауважила Казюк, мають сьогодні об’єднані громади чотирьох областей України і «уряд  приділяє велику увагу, аби розробити заходи для розвитку цих територій, враховуючи карпатську та альпійську стратегії». 

«Сьогодні маємо на меті показати позитивні приклади успішних громад, закликати їх до здорової конкуренції. Адже можна жити в своїх умовах, бачити лише свої проблеми і не помічати, як живе сусідня громада і як наповнює власний бюджет. В перспективі ми хочемо навчитися нарощувати власні доходи громад. Мусимо виходити з особливостей нашої території. Розуміємо, в нас ніколи не буде великих заводів та підприємств, але нам ефективно треба використовувати такі компоненти як земля, туризм, історія, традиції, сільське господарство, кооперативний рух», - вважає директор регіонального Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

У числі успішних об’єднаних громад на Прикарпатті називають Печеніжинську, яка щойно запровадила нову туристичну послугу – гуцульське весілля. Ідей для наповнення бюджету тут є достатньо, як і для скорочення видатків. Втім, головним секретом успіху у Печеніжинській ОТГ називають відповідальність людей та їх розуміння, що вони є господарями в своїх громадах. 

«Основний наш податок, який наповнює дохідну частину, це – ПДФО (податок на доходи фізичних осіб - ред.), податок з заробітної плати. Ми стараємось пояснювати нашим працедавцям, що їхній податок - то є для громади ремонт частинки дороги, прибраний сквер та інше», - говорить Василь Досінчук, начальник відділу фінансів Печеніжинської ОТГ і додає, що великий резерв дохідної частини їх бюджету ховається ще й в сплаті податку на нерухоме майно. Втім, тут покладають надію на фіскальну службу і найперше – на оновлення реєстру майна.

Як повідомлялося, в Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото Юрій Рильчук / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-