Виконавці підриву Меморіалу Орлят планували ще одну провокацію - СБУ

Виконавці підриву Меморіалу Орлят планували ще одну провокацію - СБУ

Укрінформ
Зловмисники, що кинули вибуховий предмет на території Личаківського цвинтаря біля польського Меморіалу Орлят, ще планували організувати підпал автобуса з польськими номерами у Львові. 

Про це повідомив на брифінгу у п'ятницю заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає кореспондент Укрінформу.

"Після встановлення виконавців злочину на Меморіалі Орлят у процесі їх оперативного відпрацювання з'ясувалось, що ними готується нова провокація, а саме підпал у Львові автобуса з польською реєстрацією", - зазначив високопосадовець.

Кононенко також повідомив, що СБУ встановила оперативний контакт з виконавцем запланованого злочину та в подальшому його було залучено до співпраці зі слідством. 

"Він повідомив, що на замовлення вказаних осіб 23 березня поточного року вже здійснив підпал одного автобуса з польською реєстрацією у Львові, але ця подія не набула розголосу, тож не була зарахована російськими кураторами. А тому вони дали вказівку провести повторну акцію з обов'язковою відеофіксацією підпалу автобуса", - зазначив Кононенко.

За його словами, для документування повного циклу протиправної діяльності  - від замовників до виконавця - 1 квітня поточного року Служба здійснила контроль за вчиненням злочину: "З використанням піротехнічних засобів імітовано загоряння автобуса та розклеювання поблизу червоно-чорних наліпок, які замовники видали виконавцю в Києві. Звіт за виконання завдання за допомогою месенджерів направлено замовнику, чим ми завершили цикл документування протиправної діяльності".

Кононенко розповів, що після звіту виконавця двох замовників - мешканця Києва та мешканця Львова - було затримано в Києві у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 258 ККУ.

За місцем проживання підозрюваних під час проведення обшуків було знайдено та вилучено незареєстровану травматичну зброю, наліпки, ідентичні тим, які були розклеєні у Львові, мобільні термінали, а також речовини наркотичного походження. Обом затриманим повідомили про підозру у скоєнні злочину, та 3 квітня їм було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Цей злочин - чергова провокація, інспірована на залякування передусім іноземних громадян та провокування ускладнень відносин між Україною та Польщею. Я не можу розкривати всі деталі справи, але можу повідомити, що фінансування терактів здійснювалось оточенням екс-президента-втікача під кураторством російських спецслужб", - розповів заступник голови СБУ.

Читайте також: СБУ затримала виконавців підриву Меморіалу Орлят у Львові

Кононенко додав, що у викритті двох зловмисників допомогла єдина зачіпка - автомобіль, який зловмисники придбали спеціально для проведення провокації біля Меморіалу Орлят у Львові. Слідчі та оперативні працівники відшукали автомобіль, переглянувши камери зовнішнього спостереження, внаслідок чого СБУ і отримала відомості про підготовку нової провокації.

"Зловмисники сподівались, що, купуючи автомобіль, без юридичного оформлення, вони захистять себе від ідентифікації. Слідчим і оперативним працівникам довелося провести велику і кропітку роботу, переглянути велику кількість камер зовнішнього спостереження для того, щоб відтворити маршрут і місця перебування зловмисників", - зауважив він.

Раніше повідомлялося, що ввечері 13 березня невідомі кинули вибуховий предмет на території Личаківського цвинтаря біля польського Меморіалу Орлят.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-