У Веселівській ОТГ представникам громад розказали про секрети успіху

У Веселівській ОТГ представникам громад розказали про секрети успіху

Децентралізація
Укрінформ
Веселівська ОТГ - громада, на території якої випускають літаки і навчають майбутніх пілотів з усього світу, вручну збирають легендарні автомобілі Lotus і Cobra, ремонтують дороги асфальтом власного виробництва.

Дитсадкам, школам та спортивним майданчикам цієї тергромади можуть позаздрити великі обласні центри. Як і завдяки чому одна з перших сформованих на території Запорізької області ОТГ стала настільки успішною, зуміли дізнатися представники понад 40 громад з центральної України у рамках study tour "Діяльність комунальних підприємств, надання муніципальних послуг та залучення додаткових ресурсів розвитку громади".

Навчальний тур організував Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Веселівська ОТГ не є найбільшою за площею або чисельністю населення і її бюджет - не найбільший. Запорука успіху цієї громади - активність. Саме завдяки активній позиції органів місцевого самоврядування та жителів громади Веселівська ОТГ на сьогодні вважається однією з найуспішніших об'єднаних територіальних громад на території Запорізької області", - розповіла радник з питань комунікацій Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Наталія Селюкова.

Цей факт підтверджують і у громаді: за словами заступника голови Веселівської ОТГ Олексія Дяченка, мешканцями громади створено п'ятнадцять громадських організацій, які активно працюють у найрізноманітніших сферах та напрямах, забезпечуючи розвиток території, вирішуючи проблемні питання і відкриваючи нові перспективи.

На території громади проводяться масштабні спортивні змагання та фестивалі, за прикладом європейських держав сформована і успішно працює добровільна пожежна дружина, регулярно організовуються всілякі конкурси для місцевих жителів та реалізуються міжнародні проекти.

"Наші діти вже не перший рік під час канікул відпочивають у Європі. Завдяки співпраці ОТГ із громадою (гміною) у Польщі, що стартувала за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" успішно реалізується проект з оздоровлення дітей, який забезпечив можливість літнього відпочинку для школярів з Польщі в Україні, а школярів із Веселівської ОТГ - у Польщі. Зараз опрацьовується проект з організації відпочинку на подібних умовах і з громадою з Естонії, із якою Веселівська ОТГ встановила партнерські відносини також завдяки співробітництву із Запорізьким Центром розвитку місцевого самоврядування", - розповідає Дяченко.

Читайте також: Червоногригорівська ОТГ: інфраструктура, спорт та цілющі джерела

Формування Веселівської ОТГ дало новий поштовх для залучення на територію інвестицій. За словами генерального директора ТОВ "Солар Парк Підгородне" Юрія Гордєєва, територія Веселівської ОТГ була обрана їхнім підприємством для розміщення сонячної електростанції саме тому, що керівництво громади пообіцяло оперативно вирішити всі необхідні для реалізації проекту "бюрократичні питання", які залежать від органів місцевого самоврядування.

У підсумку, у вересні 2017 року на території Веселівської ОТГ почалося будівництво об'єкта вартістю 16 млн. євро і на сьогодні день на місці, де протягом більш ніж 20 років було величезне сміттєзвалище, вже працює сонячна електростанція потужністю 16 Мвт.

Бізнесмени отримали рентабельний в умовах діючого в Україні "зеленого тарифу" об'єкт, а громада - благоустрій території, нові робочі місця і грошові надходження як орендну плату за землю, які обчислюються у сотнях тисяч гривень.

З багатьох країн світу до Веселівської ОТГ вже протягом кількох років приїжджають охочі отримати одну з найбільш високооплачуваних та відповідальних професій - професію пілота.

Тут успішно працює ТОВ "ХіАТ" - підприємство, де організовано виробництво сільськогосподарських літаків та навчання майбутніх пілотів. 

Притому настільки успішно, що попит на продукцію та послуги даного підприємства значно перевищує пропозицію, що забезпечується не лише нижчою в порівнянні з закордонною ціною, але і якістю техніки та навчання.

Іще одне унікальне підприємство Веселівської громади - компанія "Азов Авто Ательє", яка займається ручним складанням легендарних автомашин Lotus-7 і Cobra. Авто збираються як на продаж, так і на замовлення, і навіть на наших дорогах сумнівної якості вони без праці розвивають швидкість 200 км/ч. При цьому вартість автомобілів становить від $10 тис.

Зараз Веселівська ОТГ працює над створенням на своїй території власного сміттєпереробного заводу, він має поповнити кількість комунальних підприємств, серед яких є вже міні-завод з виробництва асфальту та виготовлення тротуарної плитки, які забезпечують не лише значну економію бюджетних коштів (за словами голови ОТГ Петра Кияшка, ремонт доріг обходиться громаді майже вдвічі дешевше, ніж на інших територіях), але і додаткові надходження до бюджету. Що у свою чергу дає громаді нові можливості для розвитку.

Участь у навчальному турі, організованому до Веселівської об'єднаної територіальної громади Запорізьким ЦРМС, взяли представники органів місцевого самоврядування з понад 40 ОТГ Сумської, Черкаської та Хмельницької областей.

Програма "U-LEAD із Європою" фінансується спільно Європейським Союзом та державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрями.

Фото Дмитро Смолієнко / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-