Управління закладами культури в ОТГ вперше обговорили на Буковині

Управління закладами культури в ОТГ вперше обговорили на Буковині

Децентралізація
Укрінформ
У рамках проведення круглого столу «Управління закладами культури в ОТГ» представники об’єднаних територіальних громад Чернівецької області вперше обговорили питання розвитку культурної сфери.

Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ще минулого року після спілкування із представниками департаменту управління культури Чернівецької ОДА ми отримали певний запит на організацію подібного круглого столу, де б кожен міг поділитися власним досвідом щодо ефективного управління закладами культури у своїх ОТГ. Адже питання управління культурою у нас піднімаються вперше. І це дуже приємно. Бо ми всі добре розуміємо, що культура в нас була завжди не на перших ролях. Але ми усвідомлюємо, що до процесів ефективного управління закладами культури потрібно активно долучатися», - зазначила директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. 

За її словами,  наразі об’єднані громади у перехідному періоді, коли іде передача повноважень. Зокрема і в управлінні сферою культури.

«Зараз ми знаходимося, як то кажуть, між молотом і наковальнею. По-перше, у нас є існуюча мережа закладів, тобто, та система, яка працювала та продовжує досі працювати. З другої сторони, у нас є процеси реформування практично в усіх сферах життєдіяльності ОТГ. І саме передача повноважень на місцях дає можливість шукати управлінські методи і шляхи вирішення проблеми індивідуально у кожній громаді", - пояснює директор Чернівецького ЦРМС.

Учасники круглого столу ділилися своїми проблемами, які виникають у сфері культури їхніх ОТГ, та разом з усіма шукали шляхи вирішення цих проблем.

Наприклад, начальник відділу культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації Сторожинецької міської ОТГ Андрій Гаврилюк розповів, що в їхній громаді наразі є проблеми з передачею на баланс громади закладів культури, які досі були на балансі райдержадміністрації.

«У нас бували певні конфліктні ситуації, коли для організації наших заходів у районному будинку культури нам потрібно листом звертатися до Сторожинецької райдержадміністрації. Ми просимо дозволити проведення заходів із виступом нашого керівника, а там нам відмовляють через певні політичні моменти», - уточнив представник Сторожинецької міської ОТГ.

При виникненні подібних конфліктів юрисконсульт Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Вікторія Чебан радить розпочати процес добровільної передачі закладів культури в управління об’єднаних територіальних громади.

«Для початку варто наголосити, що не всі заклади культури можуть передаватися в управління громад. Лише базові – будинки культури і бібліотеки. До того ж вони залишаються в існуючому переліку базових закладів культури», - пояснює юрист. 

Тобто, може змінюватися власник майнових прав даного закладу культури без зміни статусу.

«У наведеному прикладі колеги зі Сторожинецької ОТГ, я б радила даній громаді звернутись із листом до районної ради як співзасновниці районного будинку культури щодо безоплатної передачі майнових прав Сторожинецькій громаді. Але при цьому ще потрібно додати листи усіх сільських рад району, що ті не претендують на цей будинок культури», – додала Чебан.

Фахівці Чернівецького ЦМРС зазначають, що обмін досвідом вирішення проблемних питань у форматі такого круглого столу дозволить ефективніше управляти закладами культури в об’єднаних територіальних громадах.

Читайте також: Тростянецьке диво: комфортно жити, працювати і відпочивати

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Віталій Олійник/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-