Через підтоплення шахт Луганщини може виникнути надзвичайна техногенна ситуація

Через підтоплення шахт Луганщини може виникнути надзвичайна техногенна ситуація

Укрінформ
На засіданні Луганської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянули пропозиції щодо попередження виникнення небезпечної ситуації з підтопленням шахт ДП "Первомайськвугілля".

Таку інформацію оприлюднила прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

"Надзвичайна ситуація техногенного характеру може виникнути через підтоплення діючих шахт "Золоте", "Карбоніт" і "Гірська" ДП "Первомайськвугілля", а також прилеглих населених пунктів області шахтними водами шахт "Первомайська" та "Голубівська", що розташовані на тимчасово окупованій території", - наголосив, відкриваючи засідання комісії заступник голови Луганської ОГА Юрій Клименко.

За даними керівництва ДП "Первомайськвугілля", наприклад, шахта "Золоте" має власний приплив понад 270 куб. м води за годину. Сумарний приплив після зупинки відкачки на шахті "Родіна" склав понад 570 куб. м за годину. Наразі через паводок цей показних зростає. Заходи по прийому додаткового об’єму води вжиті.

Проте, вже близько трьох років не здійснюються відкачка вод з шахти "Первомайська", яка має гідравлічний зв'язок з шахтою "Родіна". Два роки аналогічні заходи не виконують на шахті "Голубівська", яка гідравлічно пов’язана з шахтою "Первомайська". Тож, прогнозований приплив води на шахту "Золоте" складає близько 1500 куб. м за годину.

Існуючі водовідвідні механізми не в змозі впоратися з цим об’ємом. Ситуація, що склалася, може призвести до підтоплення цієї шахти, а також гідравлічно пов’язаних з нею шахт "Карбоніт" і "Гірська".

Читайте також: У Лисичанську і Золотому шахтам відрізали світло, коли під землею були гірники

Клименко поінформував, що вчора під головуванням першого віце-прем'єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва в Києві проведено засідання урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, де погоджено виділення грошей з резервного фонду державного бюджету для ліквідації ситуації з підтопленням шахт ДП "Первомайськвугілля".

Ще одне звернення направлять для сприяння у вирішенні на засіданні Тристоронньої контактної групи питання з відкачкою вод на шахтах, розташованих на тимчасово окупованій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-