Влада має забезпечити стабільні правила гри для ОТГ - експерт

Влада має забезпечити стабільні правила гри для ОТГ - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Українська влада здійснює реформу децентралізації швидкими темпами, але для успішної її реалізації та стимулювання процесу об’єднання громад держава повинна забезпечити стабільні правила гри.

Про це у четвер у Вінниці під час розширеної урядової наради з питань децентралізації та регіонального розвитку в коментарі Укрінформу повідомив перший секретар Представництва ЄС в Україні, експерт з питань формування політики децентралізації та секторальних реформ Бенедикт Геррманн.

«Як людина, що спостерігає за децентралізацією в Україні, і як експерт Євросоюзу, а ми займаємося дослідженням структури і різних варіантів децентралізації, я дуже вражений тим, що ми бачимо. Бо ніхто три роки тому ніхто не очікував, що з такою швидкістю українська влада зробить перші кроки у сфері децентралізації, що об’єднається так багато громад. Ніхто не чекав таких темпів. Другий вражаючий успіх - це те, що в об’єднаних громадах починають вибудовуватися нові взаємовідносини між громадянином з одного боку і місцевою владою з іншого. Скажімо, новостворені ОТГ отримують 60% від ПДФО. І це виявляється дуже корисним, тому що зараз люди, які їх сплачують до місцевих бюджетів, автоматично стають зацікавленими в прозорості своїх зарплат. Можливо, бізнесмени ще не дуже охоче сплачують податки, але коли бачать, що з цими грошима роблять щось корисне, прагнуть долучитися до цих процесів і стати партнером місцевої влади. Тут йдеться про партнерство і спільний розвиток, і це дуже корисно», - каже Геррманн.

Експерт вважає, що показовим і дуже важливим є те, що в об’єднаних територіальних громадах саме надходження від податків, які сплачуються до місцевих бюджетів, зростають найбільшими темпами. Це демонструє зростання довіри людей і їх готовності долучатися до розвитку своїх територій. Та щоб закріпити ці тенденції, центральна влада мусить надати громадам гарантії незворотності реформи децентралізації та забезпечити стабільні правила гри у податковому полі, щоб ОТГ могли прогнозувати свої фінанси.

Читайте також: Керівників ОТГ треба навчати використовувати ресурси для розвитку громад

«Потрібно забезпечити стабільність правил гри, щоб влада на місцях знала, на які податки  вона може розраховувати хоча б у середньостроковій перспективі, які надходження отримає від своїх підприємців. Напрям реалізації реформи обрано правильно, процес триває, тому найголовніше зараз забезпечити його прозорість і прогнозованість», - вважає Геррманн.

Він переконаний, що такий перебіг подій був би корисним не тільки громадам на місцях, а й послугував би формуванню сприятливого бізнес-клімату, що і спонукало б підприємців до легалізації своїх доходів і, як наслідок, збільшення надходжень до бюджету країни.

Євросоюз підтримує реформу децентралізації в Україні, фінансуючи Програму «U-LEAD з Європою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-