Київський ЦРМС презентував ідею проектних хабів у громадах

Київський ЦРМС презентував ідею проектних хабів у громадах

Децентралізація
Укрінформ
При ОТГ доцільно створити центри сталого розвитку — проектні хаби, які сприятимуть налагодженню системної роботи щодо розробки стратегічних планів, участі у проектах та програмах - від місцевих до міжнародних.

Презентація відповідного проекту “Освітньо-комунікаційний центр громад” відбулася під час семінару у вівторок, організованого Київським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Центр сталого розвитку - це такий собі центр активності громадян, активних людей, які можуть приносити користь громаді, використовуючи свій досвід та знання, не будучи, при цьому, представниками влади. Саме тому презентація центру сталого розвитку — це більше презентація стратегії розвитку громадянського суспільства в ваших громадах”, - заявив директор Київського ЦРМС Олег Любімов, звертаючись до присутніх на семінарі представників органів місцевого самоврядування Київщини.

За його словами, важливо поєднати інтереси ОТГ (чи потенційних ОТГ) зі сталого розвитку з можливостями громадських організацій, активістів, які вже мають напрацьований певний проектний портфель, вироблений алгоритм дій. “Ми хочемо звести громадські організації, спеціалістів, експертів разом із сільськими головами, секретарями сільрад тих громад, які зацікавлені у реалізації різного роду проектів, запропонувати базу проектних ідей та показати, які є можливості і варіанти розвитку. При цьому, йдеться не лише про джерела фінансування. Найголовніше  - це розвиток громадянського суспільства та громадської активності. Сюди ж відноситься і таке питання, як бюджет участі — коли  ідеї громади вирішуються за рахунок частину бюджету органу місцевого самоврядування”, - зазначив Любімов.

Він також додав, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, яка надає підтримку українському уряду в здійсненні реформи децентралізації, діє до 2020 року. Після 2020 року всі створені програмою допоміжні інструменти, включаючи Центри розвитку місцевого самоврядування, припиняють свою діяльність. Саме тому дуже важливо, щоб новостворені ОТГ після 2020 року отримали усі необхідні знання та вміння для того, щоб власними силами забезпечувати сталий розвиток громад, продукувати проектні ідеї та їх реалізовувати. 

Наразі Київський ЦРМС створює такий собі віртуальний центр сталого розвитку: онлайн буде розміщено банк проектів та перелік наявних фахових експертів. Після того, як якась з ОТГ Київщини зголоситься працювати за цим напрямком, у співпраці з громадськими організаціями буде запущено пілотний проект центру сталого розвитку. У подальшому ж цей досвід буде презентовано для усіх ОТГ Київської області, а, можливо, і за її межами. 

“Спочатку ми хочемо створити такий віртуальний хаб, завдяки якому скоординувати та познайомити один з одним — місцевих жителів громад, органи місцевого самоврядування,  громадські організації, які працюють на території Київської області, всеукраїнські організації, донорські організації.  Усі вони шукають один одного, їх треба поєднати, скоординувати усі ці складові. І тому на першому етапі це буде така онлайн-база база проектів, експертів, до яких можна звернутися. Далі плануємо створити такі  центри сталого розвитку у кожній громаді”, - заявила радник з питань регіонального розвитку Київського Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Тимошенко. 

У рамках реалізації цього проекту Київський ЦРМС, зокрема, проводитиме тренінги для підвищення кваліфікації та готуватиме спеціалістів майбутніх центрів сталого розвитку. “Своєрідні проектні хаби допоможуть скомунікувати всіх зацікавлених у реалізації проектних ідей, вони стануть центрами навчань та обміну досвідом між мешканцями громад, а  їх спеціалісти будуть навчені шукати та реалізовувати проекти”, - підкреслила експерт. 

Читайте також: Рада розгляне три важливі законопроекти для децентралізації

Нагадаємо, з 2016 року в Україні діє Програма “U-LEAD з Європою”, яка  спільно втілюється Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  Розрахована на 4 роки Програма з фінансуванням у 102 млн євро є флагманом у децентралізаційному процесі в Україні.

Фото Володимира Тарасова / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-