Рівненські ОТГ вивчають досвід роботи ЦНАПів на Івано-Франківщині

Рівненські ОТГ вивчають досвід роботи ЦНАПів на Івано-Франківщині

Децентралізація
Укрінформ
Рівненські об’єднані територіальні громади  вивчають досвід роботи ЦНАПів на Івано-Франківщині. 

Навчальний візит для представників ОТГ Рівненської області у прикарпатські громади організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування, створенний за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. 

«Власне з метою вивчення позитивного досвіду прикарпатських громад і завітали ОТГ Рівненщини. Вивчали насамперед досвід роботи Центрів надання адмінпослуг в умовах ОТГ. Що потрібно для утворення ЦНАП, яким буде оптимальний склад працівників в умовах малої, середньої чи великої ОТГ та як організовувати надання різних видів послуг — все це  побачили на живих прикладах. Також рівнян цікавило,  як наші громади вирішують проблему підбору кваліфікованих працівників для ЦНАПів. Адже якщо це адміністратори, то вони повинні мати відповідну освіту та відповідати вимогам закону», -  повідомляє  мету приїзду представників громад  директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування  Руслан Панасюк.

Делегація рівненських громад відвідала ЦНАП у Печеніжинській ОТГ, який працює вже понад 2 роки. Розпочинали роботу тут із невеликої кількості послуг і в пристосованому приміщенні, зазначають працівники ЦНАПу.

«Починали ми працювати з 42 адміністративних послуг і до сьогоднішнього дня у нас вже їх 110!  В  центрі є 6 робочих місць, працюють два адміністратори, один державний реєстратор, працівники відділів апарату Печеніжинської селищної ради, які також проводять прийом громадян», - додає керівник ЦНАПу Печеніжинської ОТГ Іванна Пилипів.

Читайте також: На Житомирщині триває формування 12 нових тергромад

Тут також працюють діловод, який має змогу надати різного виду інформаційні довідки і акти обстеження, і працівники соціального відділу, котрі приймають звернення і надають довідки. І ще безпосередньо веде прийом щотижня працівник пенсійного фонду і працівник земельного відділу громади, він веде і консультативну роботу, і прийом звернень.

Упродовж минулого року до Печеніжинського ЦНАПу звернулись 3800 жителів, окрім того тут видали понад 2000 довідок та прийняли близько 1 тисячі звернень за субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Перелік послуг тут і далі планують розширювати.

 «В цьому напрямку ми активно працюємо. Написали проектну заявку на U-LEAD, щоб отримати фінансування і донорські кошти для  закупівлі  обладнання для виготовлення біометричних паспортів та ID-карток», - підкреслює  секретар Печеніжинської селищної ради ОТГ Олександра Дудінчук.

Делегація з Рівненщини також відвідала ЦНАП у Старобогородчанській громаді, який відкрили в грудні 2017 року за фінансової підтримки U-LEAD. За кілька місяців у громаді зробили якісний крок уперед у напрямку надання адміністративних послуг.

«Наш ЦНАП розпочав свою роботу з надання 46 послуг, до яких входили питання місцевого значення, земельні питання, РАЦС, нотаріат і інші. Пізніше збільшили перелік послуг до 92, до якого включили питання соціального захисту, пенсійного фонду, питання реєстрації нерухомого майна і  реєстрації бізнесу», - говорить керівник ЦНАП Старобогородчанської ОТГ Ганна Тимків.

Підсумовуючи результати зустрічі з  рівнянами, директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк підкреслив, що рівненські громади побачили переваги утворення ЦНАПів  і  розуміють, що їх відкриття  та надання послуг є пріоритетним, воно обов'язкове  для об’єднаних громад. 

«Тепер рівняни можуть спробувати свої сили у першому цьогорічному відборі громад для створення або модернізації ЦНАП від програми U-LEAD, подання заявок на який триває до 31 березня цього року», - підкреслив Панасюк.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото Юрія Рильчука / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-