На Житомирщині триває формування 12 нових тергромад

На Житомирщині триває формування 12 нових тергромад

Децентралізація
Укрінформ
На Житомирщині триває процес формування 12 нових ОТГ і до кінця року очікується, що децентралізація охопить понад 80% території області. 

Про це йшлося під час прес-конференції «Ключові завдання децентралізації на Житомирщині». Захід пройшов 29 березня за ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В області сформовано 46 ОТГ, 45 з яких уже діють. Близько 60% території Житомирщини охоплюють об'єднані громади, де проживає 36% населення. Децентралізація триває далі і наше ключове завдання - це не гонитва за лідерством у державі, а формування спроможних громад. Зараз триває робота щодо об'єднання ще 12 потенційних ОТГ у 5 районах області. За оцінками наших експертів, до кінця 2018 року понад 80% території Житомирської області буде охоплено об'єднаними громадами», - розповів директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький.

За його словами, північні райони Житомирщини краще охоплені децентралізацією, ніж південні. До прикладу, у Ружинському районі не створено жодної ОТГ, а тому експерти Центру проводять там інформаційно-консультаційну кампанію.

Лідером щодо створення об'єднаних громад нині є Бердичівський район, де завершується етап громадських слухань зі творення 3 ОТГ - Гришківецької, Скарглівської та Райгородоцької громад.    

Читайте також: Роль освітян у процесі децентралізації обговорили на Луганщині

Крім того, об'єднання ініціюють 3 громади у Черняхівському районі. Процес створення ОТГ лише розпочинається в Андрушівському, Ружинському та Чуднівському районах, де визначаються із форматом об'єднання та центром громади.

А от до Лугинської, Овруцької, Чоповицької, Коростишівської, Миропільської, Корнинської, Іршанської, Станишівської громад будуть додатково приєднані інші територіальні громади.

Як повідомили у ЦРМС, у Верховній Раді перебуває законопроект, який дасть можливість створювати об'єднані громади навколо міст обласного значення. У разі його прийняття Житомир, Бердичів, Новоград-Волинський, Коростень та Малин зможуть створити свої громади.

Розповідаючи про переваги об'єднання, радник із комунікацій ЦРМС  Дмитро Клименко навів приклади, що на практиці означає спроможна громада.

«Податкова база ОТГ зростає в рази. До об'єднання сільська рада отримує 6 видів податків, а після - 46. Як приклад, якщо до об'єднання бюджет Високівської сільської ради разом із двома сусідніми селами був 1 млн 300 тис. грн, то сьогодні це вже 15,5 млн грн. Повноваження, яке суттєво впливатиме на розвиток громад,  - це управління землями. Вже є напрацьований урядом алгоритм передачі громадам сільгоспземель із державної власності. Наприклад, Тетерівська ОТГ отримає у своє управління 3500 га землі, а Новоборівська ОТГ - 4200 га. Це величезний ресурс для розвитку громади, яка проводить інвентаризацію землі та самостійно вирішує питання по орендній платі», - акцентував радник. 

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  

Фото Ірина Чириця / Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-