В ОТГ на Сумщині відкрили найбільш енергоефективну адмінбудівлю

В ОТГ на Сумщині відкрили найбільш енергоефективну адмінбудівлю

Децентралізація
Укрінформ
В ОТГ Сумщини відкрито найбільш енергоефективну адмінбудівлю в Україні

В Миколаївській ОТГ Білопільського району на Сумщині за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" відкрито Центр надання адміністративних послуг, який може вважатися однією з найбільш енергоефективних адмінбудівель в Україні.

Захід відбувся у вівторок, 27 березня, за участі представників  керівництва області, депутатського корпусу, ОТГ та  громадськості. 

"Я дуже радий, що наслідком плідної співпраці між Швецією та Україною в рамках Програми "U-LEAD з Європою", яка фінансується платниками податків ЄС та його країнами-членами Швецією, Німеччиною, Польщею, Данією та Естонією, стало створення ЦНАП у Миколаївці, побудованого  з використанням сучасних рішень, які відповідають стандартам ЄС у сфері захисту навколишнього середовища.  Впевнений, що більше 10 тисяч жителів громади, для яких ми  створили цей ЦНАП, будуть забезпечені високоякісними послугами, на які вони мають право”, - зазначив під час відкриття будівлі перший секретар посольства Швеції в Україні, програмний директор "U-LEAD з Європою" від Sida Камеран Худур.

Як зазначила керівник напряму покращення якості адмінпослуг для населення Програми "U-LEAD з Європою" Сусанна Делланс, поєднання шведського досвіду у сферах надання місцевих послуг та "зелених технологій" з ентузіазмом громади  створило всі умови для появи в Україні найбільш енергоефективного ЦНАП, який дасть можливість жителям не лише отримувати якісні та доступні адмінпослуги, а й заощаджувати кошти ОТГ.

"Чесно скажу, ваш ЦНАП – найкращий з тих, які досі бачила в ОТГ по всій Україні. Нехай це буде викликом і стимулом для інших громад відкривати подібні адміністративні будівлі. Від імені Програми "U-LEAD з Європою" та нашої команди хочу подякувати керівництву ОТГ за ефективне партнерство. Нехай цей Центр буде комфортним і доступним для всіх жителів громади”, - наголосила Делланс.

Голова Миколаївської ОТГ Іван Ігнатьєв  висловив вдячність Програмі "U-LEAD з Європою" за надану підтримку.

"Члени громади завдяки міжнародним партнерам отримали можливість мати в одному місці доступ до майже сотні послуг: хіба це не варто того, щоб сьогодні ми говорили про переваги процесу децентралізації. Тим більше, коли йдеться про енергоефективність. Допомогу в розробці сучасного дизайну, будівництві, інституційному створенні ЦНАП, а також в оснащенні центру технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням громаді надала Програма "U-LEAD з Європою". Зі свого боку громада підключила нову будівлю до мереж, а також придбала меблі. Тішить, що у будівництві були використані екологічні матеріали та сучасні технології. Ми будемо продовжувати втілювати прогресивні проекти та покращувати життя жителів ОТГ. Якісні адміністративні послуги – це лише початок", - заявив Ігнатьєв.

Свою підтримку розбудові громади під час відкриття ЦНАП висловили також голова Сумської обласної ради Володимир Токар і керівник апарату облдержадміністрації Дмитро Живицький, пообіцявши підтримувати ініціативи миколаївців, які, завдяки появі сучасного ЦНАПу, отримають зручний доступ до 92 якісних послуг, а громада витрачатиме мінімум в чотири рази менше електроенергії на опалення та вентиляцію, ніж у звичайних адмінбудівлях. 

Відповідно до Європейської класифікації енергозбереження будинків Миколаївський ЦНАП віднесено до одного з найвищих класів. Адміністративна будівля з таким рівнем енергоефективності вперше з’явилася в ОТГ України.

В основі енергоефективної концепції Миколаївського ЦНАПу – використання теплового насосу "повітря/вода", однієї з найперспективніших та найбезпечніших на світовому ринку інженерних систем. Поєднання цієї технології та підлогового опалення забезпечує найвищу енергоефективність системи. Для вентиляції в ЦНАПі використано технологію рекуперації, яка утилізує до 95% тепла повітря та підтримує оптимальний рівень вологості. Приміщення побудоване з SIP-панелей з додатковим утепленням, що дозволило досягнути показника опору теплопередачі до 50% вище, ніж при будівництві за методом "цегла плюс утеплення".

У центрі створено 7 робочих місць, де працюють фахівці, які пройшли навчання за спеціально розробленою програмою.

Нагадаємо, що в рамках початкової фази з покращення якості надання адмінпослуг Програми "U-LEAD з Європою" заплановане відкриття 26 ЦНАПів в ОТГ України. Один із них, у Краснопільській ОТГ на Сумщині, вже почав роботу у лютому.

Читайте також: На Житомирщині землевпорядники ОТГ обмінюються успішним досвідом

Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАПів, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським  Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-