Держпідтримка розвитку тергромад зросла у 30 разів

Держпідтримка розвитку тергромад зросла у 30 разів

Децентралізація
Укрінформ
Державна підтримка для розвитку об’єднаних громад зросла у 30 разів.

Про це в Івано-Франківську на презентації проекту «До і Після ... Реформи» повідомив Руслан Панасюк, директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Загальнодержавна підтримка об’єднаних громад, їхні можливості для розвитку з 2014 року зросли у 30 разів. Ні, це не кошти, скеровані на ОТГ. Це – конкурс  їх ідей та проектів. У 2015 році ми говорили, що мільярд гривень розділили на ті громади, які утворились, а їх було 159. В цьому році 665 ОТГ  розділять між собою 1,9 млрд грн», - повідомив  Панасюк.  

Він зауважив, що торік об’єднані громади отримали 5 млрд грн на соціально-економічний розвиток, ще 3,5 млрд грн  скерували з Фонду регіонального розвитку, а 1,5 млрд грн - кошти інфраструктурної субвенції. В Івано-Франківській області, каже Панасюк, завдяки такій підтримці  торік об’єднані громади  реалізували 95 проектів,  на які отримали понад 43 млн грн. Цього року проекти  23-х об’єднаних громад Прикарпаття отримають фінансування в сумі  58, 4 млн грн. Втім, скільки буде цих проектів, поки невідомо. Головне, переконаний Руслан Панасюк, їх реалізація, однозначно, змінить  життя людей  на краще. А тому варто вчитися та запозичувати досвід у тих ОТГ, які стали на шлях децентралізації одними з перших. 

У Івано-Франківській області таких громад є три:  Печеніжинська, Верхнянська та Старобогородчанська.  Ці ОТГ вже третій рік поспіль отримують інфраструктурну субвенцію, а тому частина їхніх задумів вже здійснилась. Лише останній вдалося реалізувати 17  проектів і отримати  понад 7 млн грн інфраструктурної субвенції. Найперше, говорить заступник голови Старобогородчанської ОТГ Юрій Іванишин, люди побажали відремонтувати сільські дороги, а тому п’ять вулиць вдалося відновити. 

Читайте також: Процес децентралізації на Київщині активізувався - експерти

«Зараз ми встановлюємо три дитячі майданчики, плануємо завершити спорудження спортивного залу, ремонтні роботи в будинку культури, очікуємо сміттєвоз для  роздільного збирання сміття та ще маємо багато планів задля соціально-економічного розвитку. Нам вдалося відкрили новий сучасний ЦНАП. Чи жалкуємо ми про об’єднання? Про це навіть недоцільно говорити, бо тут є лише позитивні сторони. Найголовніше  -  громада сама розпоряджається власними коштами. Окрім того, ми отримуємо суттєву допомогу у вигляді інфраструктурної субвенції та міжнародної підтримки», - зазначає Іванишин.  

Переріслянська ОТГ - серед новачків, які стали на шлях децентралізації. Її голова Василь Непеляк стверджує, що тут уже  визначились зі своїми проектами, врахувавши всі побажання людей. 

«Дуже добре, коли в громаді працює така собі «рада старійшин». За круглим столом ми визначили свої пріоритети. Залучали до роботи всіх. Тепер ми переконані, децентралізація дала нам можливість думати і обирати. Так, десь із однієї посади ми робимо кілька. Ось вирішили, що одного директора будинків культури на чотири села  нам вистачить. Натомість,  ми  залучимо музикантів, хореографів і будемо розвивати галузь культури. Переконаний: якщо вирішили люди об’єднатися, тоді –  вперед і працюємо», - зазначив Василь. 

Нагадаємо, в Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська.  

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Фото Юрій Рильчук / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-