Процес децентралізації на Київщині активізувався - експерти

Процес децентралізації на Київщині активізувався - експерти

Децентралізація
Укрінформ
Київська область за темпами створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) поки що відстає від інших регіонів України, однак останнім часом цей процес активізувався.

Приблизно 20 потенційних громад знаходяться на різних етапах процесу об’єднання поруч із 9 ОТГ, в яких вже пройшли перші місцеві вибори. 

На цьому наголошувалося було під час прес-конференції “Децентралізація на Київщині: виклики та перспективи”, яка була організована Київським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Де-факто зараз є 9 об’єднаних територіальних громад. Ще близько 20 потенційних громад знаходяться у тій чи іншій стадії процесу об’єднання. Таким чином, на Київщині, як би не було складно і незважаючи на заяви про нібито “слабку” область, процес об’єднання громад проходить і він значно активізувався останнім часом”, - заявив директор Київського ЦРМС Олег Любімов.

Він нагадав, що протягом 2015-2016 років в регіоні було створено дві ОТГ – Калитянська та Пісківська. Минулого року перелік об’єднаних громад Київщини поповнили ще 7 ОТГ. Зокрема, 29 жовтня 2017 року вибори пройшли у чотирьох громадах (Дівичківська, Великодимерська, Медвинська та Фурсівська ОТГ), 24 грудня 2017 року – у трьох громадах (Узинська, Тетіївська, Студениківська ОТГ). Ще три громади очікують призначення виборів – Гостомельська, Ржищевська та Березанська. 

У 2017 році чотири громади – Циблівська, Богуславська, Боярська та Березівська - прийняли остаточне рішення про об’єднання.

У процесі об’єднання знаходяться Бучанська, Ташанська, Кагарлицька ОТГ, які очікують висновок від Київської обласної державної адміністрації щодо відповідності проектів рішень про добровільне об’єднання територіальних громад. 

“Крім цих громад, питаннями децентралізації займаються в Київській області ще приблизно 12 громад, які вже розпочали процес у тій чи іншій мірі. Також є громади, які висловили бажання розпочати процес - Макарівському, Рокитнянському, Миронівському та інших районах”, - додав Любімов. 

Він звернув увагу на те, що спротив об’єднанню громад спостерігається різною мірою і на різних рівнях - не лише на рівні сільської ради, а й на рівні районних рад, обласної ради. Втім, наголосив експерт, процес децентралізації вже не зупинити і всі учасники цього процесу це розуміють. 

Окремо Любімов вказав на проблему кадрового потенціалу в новостворених ОТГ - починаючи від фахівців з медичних та освітніх послуг і завершуючи фінансистами та проектними менеджерами. “Наш центр за допомогою радника з питань місцевих фінансів надає послуги не тільки безпосередньо для моніторингу і звітувань по бюджету, а й для різного роду навчань. Велика проблема для усіх ОТГ - відсутність проектних менеджерів, які безпосередньо ведуть ті проекти, які фінансуються як за рахунок міжнародної допомоги, так і урядом через Державний фонд регіонального розвитку. Ще один напрямок, який має бути в ОТГ, - це стратегічне планування. Адже громади мають об’єднатися не просто заради об’єднання, а повинні надавати для своїх мешканців відповідний пакет послуг, які гарантує держава. Все це має бути вкладено в документ, який стане робочою “дорожньою картою” для кожної ОТГ - Стратегічний план розвитку”, - зазначив він.

За його словами, реформа децентралізації, велику допомогу в реалізації якої надає Європейський Союз, вже має позитивні результати, але попереду ще багато викликів. “Децентралізація – це інструмент для сталого розвитку громад. Для того, щоб прискорити якісні зміни у громадах, потрібна консолідація зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, всіх міжнародних проектів, що надають підтримку у впровадженні децентралізації, – “U-LEAD з Європою”, GIZ, SIDA, ПУЛЬС та інших”, – підсумував директор Київського ЦРМС.

Зі свого боку перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко підкреслив, що іншої, кращої альтернативи ОТГ, особливо для сільських територій, наразі немає. “Об’єднання сільських громад, проведення реформи децентралізації – це єдиний вихід відродити і зберегти українські села, дати людям можливість достойно жити і працювати на своїй землі”, - заявив він.

Говорячи про проблемні питання створення ОТГ на Київщині, Фурсенко, зокрема, вказав на тривалу “відсутність політичної волі зі сторони обласної державної адміністрації”. “За ці роки в нас було змінено троє керівників ОДА, кожен з яких під впливом різних чинників противився процесу добровільного об’єднання громад і передачі повноважень на місця”, - зазначив він.

З іншого боку, за словами Фурсенка, далеко не усі сільські голови розуміють суть реформи і йдуть на добровільне об’єднання, що особливо стосується тих сіл, які знаходять навколо Києва, міст обласного значення. “Вони самодостатні і мало хто з них хоче йти на об’єднання та поступатися повноваженнями, у тому числі через нерозуміння суті реформи та невідворотності цих процесів”, - додав він.

Також деструктивну роль у створенні ОТГ подекуди відіграє Київська обласна рада, що відбувається під впливом політичних чинників, сказав він. На цьому тлі Фурсенко вказав на зареєстрований у Верховній Раді законопроект, “який на етапі формування перспективного плану буде виключати погодження з обласними радами”. “В більшості областей України, у Київській в тому числі - виникають політичні ігри та моменти, коли обласна рада інколи дестабілізує ситуацію і не дає ОДА сформувати той перспективний план, який вона бачить на свій розсуд”, - сказав він. 

Голова постійної комісії Київської обласної ради, консультант з юридичних питань Офісу впровадження децентралізаційної реформи Київського регіонального відділення Асоціації міст України Володимир Удовиченко також акцентував увагу на тому, що процес створення ОТГ на Київщині останнім часом активізувався, незважаючи на велику політизацію процесу. “Децентралізація є незворотною. Переконаний, що найближчим часом у Київській області з’явиться багато громад, які своїми успіхами доведуть правильність обраного курсу на об’єднання”, – наголосив він.

Удовиченко зазначив, що, згідно із затвердженим Кабміном перспективним планом, на Київщині передбачається створення 29 громад, хоча Київська ОДА може вносити зміни до цього плану. “За оцінкою експертів, оптимальний варіант - 45 громад на Київщині. Я можу висловити свою думку, що якщо буде 65 громад - то це не провал і не слабкість, а навпаки. Адже цей перший етап проходить у величезній політизації, а далі вже все буде на прагматичній основі відбуватися”, - заявив він.

Читайте також: Представники вінницьких ОТГ навчалися ефективній комунікації

Удовиченко також вказав на те, що значно спростить та прискорить процес об’єднання ОТГ ухвалення Радою законопроекту щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення, який розблоковує процес формування спроможних громад навколо міст обласного значення, а також запроваджує механізм добровільного приєднання громад до цих міст.

“В Україні потрібно вирішити дві проблеми - становлення класичного громадянського суспільства та кардинальне підвищення рівня державного управління. Без децентралізації, без реформи місцевого самоврядування - це зробити неможливо. На мій погляд, ця реформа є визначальною і головною, бо ми нею будуємо фундамент Української держави”, - підкреслив він. 

Фото Володимира Тарасова / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-