Представники вінницьких ОТГ навчалися ефективній комунікації

Представники вінницьких ОТГ навчалися ефективній комунікації

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних громад Вінниччини вивчали методи ефективних комунікацій та переймали досвід інформаційної діяльності успішних ОТГ.

Захід, організований Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України пройшов у рамках круглого столу на тему «Інформаційна складова спроможності громад», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники круглого столу зібралися на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Вінницької області. Участь у дискусії та обміні досвідом взяли представники ОТГ, відповідальні за налагодження комунікацій та інформаційної діяльності громад, співробітники Вінницького ЦРМС, а також очільники партнерських організацій та профільного департаменту Вінницької ОДА.

«На території Вінницької області створено 34 ОТГ, вони різні, не всі є спроможними, але потроху усі стають на ноги. На даному етапі дуже важливо, аби на їхньому шляху до успішності стовідсотково залучалася інформаційна складова. Вона має забезпечувати промоцію реформи децентралізації як такої, а головне - процесу добровільного об’єднання громад та дооб’єднання вже існуючих через залучення нових членів, аби забезпечити їх спроможність. Тому наразі дуже важливо, щоб у громадах не тільки усвідомили необхідність цієї роботи, а й опанували методи ефективних комунікацій, наявні можливості інформаційної діяльності та промоції своїх ОТГ, аби це було на рівні обов’язкових компетенцій менеджменту таких громад», - зазначила радник з комунікацій Вінницького ЦРМС Людмила Васильєва.

Людмила Васильєва

За її словами, наразі в окремих об’єднаних громадах вже запроваджують відокремлені посади відповідальних за комунікації, та здебільшого ці обов’язки «за сумісництвом» виконують управлінці ОТГ. 

«Перед «комунікаторами» ОТГ наразі стоять кілька головних завдань з популяризації ОТГ та їхньої діяльності. Зокрема, йдеться про налагодження міжмуніципальної співпраці між ними, бо на Вінниччині чимало об’єднаних громад утворювались не за перспективним планом об’єднання, а відтак не є самодостатніми і спроможними. Іншою складовою має стати впровадження на рівні ОТГ е-урядування і промоції сучасних способів управління і надання адміністративних послуг жителям громад», - переконана директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Вінницької області Тетяна Пашиніна. 

Тетяна Пашиніна

Вона вважає, що ще одним перспективним чинником налагодження комунікацій ОТГ має стати опанування їхнім менеджментом іноземних мов. Це допоможе громадам залучати грантові кошти міжнародних фінансових інституцій та інвестиції.

Читайте також: Треба підвищити на місцевому рівні відповідальність за виплату зарплат - Гройсман

Комунікативні майданчики та напрацювання з інформаційної діяльності і комунікацій запропонували представникам ОТГ директор Вінницької обласної асоціації регіонального відділення Асоціації міст України Владислав Філатов та заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Світлана Лісунова. А оскільки ефективна інформаційна діяльність може працювати на успішність громад тільки за наявності чіткого плану дій, про стратегію як спосіб досягнення сталої спроможності ОТГ учасників круглого столу поінформував радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький.

За підсумками зібрання учасники круглого столу створили робочу групу з підтримки діалогу громад з населенням в умовах децентралізації, яка сприятиме узагальненню позитивного досвіду ОТГ з ефективних комунікацій та інформаційної діяльності і поширенню кращих практик. 

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.  

Фото Олександра Лапіна / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-