Великоновосілківський район шукає стимули для об’єднання в ОТГ

Великоновосілківський район шукає стимули для об’єднання в ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
У Великоновосілківському районі Донецької області  поки не створено жодної громади. Процес децентралізації тут  на стадії обговорення, бо вирішують, у якому саме форматі об’єднуватися та скільки громад утворювати на території району.

Щоб активізувати реформу та показати переваги об’єднання в громади, керівників сільських рад Великоновосілківського району запросили до навчальної поїздки в успішні ОТГ – Іллінівську та Лиманську.

Організатором стаді-туру виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Іллінівській ОТГ, яку делегація відвідала в перший день навчальної поїздки, гостям показали ті об’єкти, які вдалося збудувати в об’єднаній громаді, використовуючи різні джерела фінансів. Центр безпеки, відкритий у січні поточного року, Іллінівська громада отримала завдяки коштам з обласного бюджету, додавши власне фінансування. Пожежний автомобіль у зимовий період здатний розчищати дорогу від снігових наметів. Наближення рятувальної служби до громади дозволить влітку оперативніше реагувати на загоряння трави чи лісових насаджень у регіональному парку «Клебан-Бик», що розташований на території ОТГ. 

Наступним об’єктом, який відвідала делегація з Великоновосілківського району, був музей села "Довкілля". Експонати для цього музею збирали всією громадою, саме така діяльність стала об’єднуючим фактором не тільки для Олександро-Калинового, де знаходиться сам музей, але й для усієї Іллінівської ОТГ. У 2017 році громада стала переможцем конкурсу "Неймовірні села України" - місцеві активісти розвивають зелений туризм. На виграні 50 тис. грн у музеї відкрили інтерактивну кімнату "Неймовірна галявина", де відвідувачі, особливо молодь, може не тільки вчитися культурно відпочивати на природі, але й сортувати сміття, давати лад туристичному приладдю та відпочивати під співи птахів.

Гордістю Іллінівської громади є опорна школа, яку нещодавно відкрили після капітального ремонту.  Гостям було цікаво подивитися на обсяг ремонтних робіт, оснащення кабінетів, поцікавитися особливостями навчального процесу. Тим паче, що у Великій Новосілці також визначена опорна школа, найближчим часом тут розпочнуться зовнішні ремонтні роботи.

Читайте також: У Калинівській ОТГ на Вінниччині відкрився міськрайонний ЦНАП

Протягом дня учасники стаді-туру встигли побувати у сільському клубі, який чекає реконструкції, подивитися на організацію роботи молодіжного центру, відкритого в рамках обласної програми, ознайомитися з особливостями роботи старостинського округу.

Спілкуючись із Володимиром Мариничем, головою Іллінівської громади, присутні цікавилися основними чинниками існування ОТГ: наповненням бюджету, наданням  адміністративних та соціальних послуг, новими функціями управління, які довелося взяти на себе об’єднаній територіальній громаді. Розповідав голова ОТГ також про проблеми, з якими вимушена стикатися громада. Серед них - нестача кадрів, утворення нових робочих місць, розвиток бізнесу, міграція молоді з села до міста та іншими. Незважаючи на певні труднощі, щоденні турботи, Іллінівська громада рухається вперед, запевнив Володимир Маринич.

Серед планів на поточний рік – завершити ремонт основних доріг, збудувати дві амбулаторії, капітально відремонтувати клуб у Олександро-Калиновому, утеплити дві школи тощо. Для виконання задуманих планів громада має намір залучати інвестиційні, донорські кошти, а також скористатися підтримкою від Мінрегіону через ДФРР та на розвиток інфраструктури ОТГ. Загальна сума інвестицій на 2018 рік становить 38,6 млн грн.

Олександр Алчєєв, в.о. голови Великоновосілківської РДА, зацікавився роботою Центру безпеки в Іллінівській громаді. Розміщення не в адміністративному, а географічному центрі ОТГ  він вважає цілком доречним.

"Якщо на території нашого району сформується Старомлинівська громада, то Центр безпеки також відкриватимемо не в Старомлинівці, а в Новопетриківці", - зазначає керівник райдержадміністрації, який багато зусиль докладає до процесу децентралізації.

Надихаючим прикладом стала активність мешканців Іллінівської громади, спрямована на розвиток, а не на деструктив. Таких людей має бути якомога більше, впевнений  Алчєєв. Під час відвідування опорної школи він звернув увагу на корисне використання підвальних приміщень навчального закладу, узявши собі до уваги розміщення додаткових спортивних залів з тренажерами, тенісними столами та іншим обладнанням.

Євген Неліпа, секретар Старомлинівської сільської ради, встиг відвідати уже вісім об’єднаних громад у різних регіонах України. Іллінівська ОТГ йому сподобалася найбільше, бо вона об’єднала саме сільську територію, що є схожим до Великоновосілківського району.

"Поспілкувавшись із Іллінівським сільським головою, тільки ще раз упевнився, що громада з населенням 10 тисяч є найбільш оптимальною. Мешканці Старомлинівки мріють про створення своєї громади, але сусідні села поки не дали згоду на об’єднання. Кількість нашого населення не перевищує 3,5 тис. мешканців. Треба доєднати ще дві ради", - говорить секретар Старомлинівської ради.

За перспективним планом, на території Великоновосілківського району має бути утворено три ОТГ – Костянтинопільська, Комарівська та Великоновосілківська. За альтернативним планом, уже підтриманим Донецькою ОДА, пропонується утворити три громади в іншому форматі – Комарівську, Великоновосілківську та Старомлинівську. Існує ще один формат, який підтримує районна рада – утворення великої ОТГ на весь район. Яким саме чином відбудеться децентралізація в цій частині Донеччини, поки не відомо.

Делегація з Великоновосілківського району поїхала в ОТГ шукати стимули для об’єднання

Другий день навчальної поїздки делегація Великоновосілківського району присвятить знайомству з роботою Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, а також відвідає Лиманську ОТГ, де побачить сучасний Центр надання адміністративних послуг, дізнається про економічний розвиток громади, організацію індустріального парку тощо.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-