ЦНАП на Сумщині стане найбільш енергоефективною адмінбудівлею в Україні

ЦНАП на Сумщині стане найбільш енергоефективною адмінбудівлею в Україні

Децентралізація
Укрінформ
Найбільш енергоефективною адміністративною будівлею в Україні стане Центр надання адміністративних послуг селища Миколаївка на Сумщині, відкриття якого відбудеться 27 березня.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Програми "U-LEAD з Європою", за підтримки якої і був створений ЦНАП.

"Завдяки появі сучасного ЦНАП більше 10 тис. жителів Миколаївської ОТГ отримають зручний доступ до якісних послуг, а громада витрачатиме мінімум у 4 рази менше електроенергії на опалення та вентиляцію, ніж у звичайних адмінбудівлях. Відповідно до Європейської класифікації енергозбереження будинків Миколаївський ЦНАП буде можливо віднести до одного з найвищих класів. Адміністративна будівля з таким рівнем енергоефективності вперше з’явиться в ОТГ України", - йдеться у повідомленні.

В основі енергоефективної концепції Миколаївського ЦНАП – використання теплового насосу "повітря/вода", однієї з найперспективніших та найбезпечніших на світовому ринку інженерних систем. Поєднання цієї технології та підлогового опалення забезпечує найвищу енергоефективність системи. Для вентиляції в ЦНАП використано технологію рекуперації, яка утилізує до 95% тепла повітря та підтримує оптимальний рівень вологості.

Приміщення побудоване з SIP панелей з додатковим утепленням, що дозволило досягнути показника опору теплопередачі до 50% вище, ніж при будівництві за методом "цегла плюс утеплення".

"Поєднання шведського досвіду у сферах надання місцевих послуг та "зелених технологій" з ентузіазмом громади по втіленню проекту в реальність, створює всі умови для появи в Україні найбільш енергоефективного ЦНАП, який дасть можливість жителям не лише отримувати якісні та доступні адмінпослуги, а й заощаджувати кошти ОТГ", - зазначила керівник з напряму покращення якості адмінпослуг для населення Програми U-LEAD Сусанна Делланс.

Читайте також: Черкаський ЦРМС допоможе створити стратегії розвитку ще 10 громадам

Керівник навчального центру Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин  вказав  на те, що проектні рішення будівлі забезпечують вищі показники енергоефективності, ніж це закладено в діючих в Україні нормативних документах: "Отже, її можливо віднести до однієї з найбільш ефективних за умови виконання робіт відповідно до проекту".

Генеральний директор компанії-партнера в реалізації енергоефективного комплексу будівлі "Сахара" Сергій Данилів наголосив, що головною особливістю реалізованого проекту є максимальна енергоефективність та екологічність. "Завдяки комплексному системному рішенню нам вдалося досягнути показника, коли використання енергії навколишнього середовища дає змогу отримати з 1кВт електроенергії близько 4кВт тепла", - зазначив він.

Енергоефективний ЦНАП Миколаївської ОТГ надаватиме більше 100 адміністративних послуг, найбільш необхідних для мешканців громади. В центрі буде створено 7 робочих місць, де працюватимуть фахівці, які пройшли навчання за спеціально розробленою програмою.

Як повідомлялося, в рамках початкової фази з покращення якості надання адмінпослуг Програми "U-LEAD з Європою" заплановане відкриття 26 ЦНАП в ОТГ України. Найкращі практики, які зараз напрацьовуються та впроваджуються в пілотних громадах, будуть застосовані до всіх ЦНАП, що відкриються чи покращать роботу в рамках наступної фази. Це приблизно 600 Центрів до кінця 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-