На Закарпатті чотири громади понад рік чекають висновків ОДА

На Закарпатті чотири громади понад рік чекають висновків ОДА

Децентралізація
Укрінформ
У Закарпатській області дві ОТГ очікують висновків від ОДА про відповідність їх рішень про об'єднання законодавству України понад рік, ще дві - з осені 2017-го.

Зі свого боку, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль наголошує, що при утворенні цих громад райони втратять значну кількість доходів, повідомляє Закарпатський центр розвитку місцевого самоврядування.

"Нижньоселищенська об’єднана територіальна громада, що на Закарпатті, очікує висновку від Закарпатської ОДА з 2016 року. 10 лютого 2018 року виповнився рік, як Холмківська громада (Закарпатська область) звернулася до облдержадміністрації за відповідним висновком. Ще дві громади Закарпатської області – Залужанська та Горондівська очікують висновку від ОДА з осені 2017 року", - йдеться у повідомленні.

Разом із тим, сьогодні на своєму офіційному сайті Москаль заявив, що висновок в ОДА щодо Холмківської громади не надають через те, що у разі об’єднання сіл в цю ОТГ Ужгородський район втратить більше половини доходів.

"У разі створення Холмківської ОТГ Ужгородський районний бюджет недоотримає понад 85 мільйонів гривень або 57,7 % надходжень загального фонду. Про це йдеться в спільному листі голови Ужгородської райдержадміністрації та районної ради на адресу Геннадія Москаля. Район не має можливості та необхідних джерел, які можуть компенсувати ці втрати. На території Холмківської сільради знаходяться основні бюджетоутворюючі підприємства Ужгородщини "Ядзакі-Україна" та "Джейбіл С.Ю.Л. ", на підприємствах працюють мешканці Ужгородського району, тому основний податок (ПДФО) із зарплати надходить і в подальшому має надходити в бюджет району, а не акумулюватися в одній сільраді", - заявив Москаль.

Читайте також: Москаль хоче через Верховний суд скасувати окремі положення закону про тергромади

За його словами, створення Холмківської ОТГ поставить під загрозу економічну спроможність і фінансове забезпечення інших громад, адже деякі населені пункти району географічно несприятливо розташовані для їх подальшого розвитку - у результаті значна кількість сіл району стануть фінансово неспроможними.

Як раніше повідомляв Укрінформ, днями голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль направив позов до Верховного суду України з тим, аби скасувати "Закон про добровільне об’єднання громад" як неконституційний.

Закарпаття досі лишається єдиною областю, де досі не затверджено перспективний план утворення ОТГ.

За даними Мінрегіону, деякі громади надто довго чекають висновку від обласних державних адміністрацій про відповідність їх рішень про об’єднання законодавству України не лише на Закарпатті, але й у Київській та Чернігівській областях. Законом передбачено, що отримати такий висновок ОТГ повинні через 10 днів з дня направлення необхідного пакету документів до ОДА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-