Майже половина українців відчули позитивні зміни на місцях

Майже половина українців відчули позитивні зміни на місцях

Децентралізація
Укрінформ
58% населення України вважає потрібною реформу децентралізації.

Про це свідчать результати опитування, які оприлюднив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Паніотто під час прес-конференції в Укрінформі.

"Більшість населення України вважає потрібною реформу децентралізації в Україні. У 2015-2016 роках частка тих, хто вважає реформу потрібною, зросла з 60% до 64%. А зараз трохи знизилась, але не суттєво - до 58%. З нашої точки зору, так сталось через загальний негативний фон у засобах масової інформації", - сказав він.

Паніотто додав, що частка тих, хто не вважає реформу потрібною, становить лише 20%.

Також, за його словами, протягом 2015-2016 років зросла з 19 до 46% частка населення, яке відзначає зміни на краще у своєму населеному пункті.

Читайте також: Реформа децентралізації є запобіжником будь-яким проявам сепаратизму - Зубко

"Водночас з 2016 до 2017 року відбулася стабілізація цих настроїв і 43% населення відзначають покращення у своїх населених пунктах", - додав Паніотто.

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що опитування показало зростання обізнаності і довіри населення до реформи децентралізації.

"Важливими є кілька індикаторів, які ми побачили. По-перше - щорічне зростання обізнаності і довіри громадян до реформи децентралізації. Вже 71% українців, які точно знають, що реформа децентралізації проходить, і понад 50% вже відчувають безпосередні зміни в результаті децентралізації", - сказав він.

Зубко зауважив, що також важливим показником децентралізації є те, що люди відчувають покращення якості адмінпослуг.

"До 40% зросла кількість людей, які на собі відчули збільшення якості адмінпослуг", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром "Соціальні індикатори" на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитування провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв'ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-