Мінґареллі назвав основне завдання об'єднаних тергромад

Мінґареллі назвав основне завдання об'єднаних тергромад

Децентралізація
Укрінформ
Підвищення рівня життя людей - ось головне завдання для об'єднаних територіальних громад (ОТГ), у тому числі на Харківщині.

Так сказав на зустрічі за круглим столом з головами 12-ти ОТГ Харківської області, яка пройшла у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, голова представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Децентралізаційна реформа в Україні - це історія успіху за 4 роки. Голови об'єднаних територіальних громад - піонери децентралізації. Ваше головне завдання -  підвищення рівня життя людей, а ми допоможемо у розвитку спроможності громад", - зазначив посол. 

Учасники зустрічі обговорили проблеми, які стосуються створення ОТГ. 

Читайте також: Мінгареллі сказав, які програми на Харківщині підтримає ЄС

Наприклад, голова створеної у 2017 році Нововодолазької ОТГ Олександр Єсін повідомив, що процес йшов довго через велику недовіру людей до обіцянок колишніх президентів та урядів покращити життя. "Зараз, коли стали приймати перші законодавчі акти щодо розвитку самоврядування і сільради почали отримувати фінансування, то, мов, непотрібно й об'єднуватися. Тому значний час пішов на роз'яснювальну роботу. Ще одне: краще не почути, а побачити, іншими словами, об'єднана громада створилася лише після  візиту до Республіки Польща, бо треба переймати досвід зарубіжжя, на що теж потрібна підтримка ЄС", - сказав Єсін. 

У відповідь Мінґареллі повідомив, що вже готуються програми поїздок за кордон за фінансової підтримки ЄС для спеціалістів у різних галузях. 

За словами голови Чкалівської ОТГ Віктора Соловйова, ця громада стала першою в регіоні, яка доєднала до себе додаткову територію. "Спочатку віддалені села були проти об'єднання, бо боялися їздити у центр за 50 км. Але коли за 2017 рік бюджет громади отримав 2 млн грн доходу, сумніви зникли. Ще одна проблема - кадровий голод на медиків. Зараз є спроби її вирішення завдяки програмі закупівлі житла для фахівців, але випускники профільних вишів  бажають шукати щастя в зарубіжжі", - зазначив Соловйов. 

За словами Мінґареллі, міграція населення є по всій країні, але це тривожний сигнал. "Не треба їхати за кордон. Необхідні умови можна створити у себе - через розвиток малого та середнього бізнесу, у тому числі у медичній сфері", - додав посол. 

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Процес створення ОТГ на території прикордонної Харківщини складний, зазначив Мінґареллі, але він рухається. "Віримо, що будуть прийняті закони, які зроблять цей процес незворотним", - сказав він, зауваживши, що Євросоюз підтримує реформи місцевого самоврядування та надання громадянам високоякісних послуг. 

Як повідомляв Укрінформ, у 12-ти ОТГ на Харківщині вже пройшли перші вибори, подано документи на ще 4 ОТГ, а всього за планом їх буде 58. Якщо зараз за чисельністю ОТГ Харківщина поступається західним регіонам, то лідирує за масштабом об'єднання людей в громадах: від 10 тис. до 30 тис. громадян. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-