У Верхнянській ОТГ підприємець з Криму допомагає створювати нові робочі місця

У Верхнянській ОТГ підприємець з Криму допомагає створювати нові робочі місця

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області у Верхнянській об'єднаній територіальній громаді, що біля міста Калуш, підприємцю з Криму виділили 60 га землі для вирощування лохини. Чоловік допомагає громаді зі створенням нових робочих місць.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови Верхнянської ОТГ Василь Щербій під час навчальної поїздки для представників потенційних Тисменицької та Лисецької об’єднаних громад, організованої Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

"Дуже складно створити робочі місця. Це болюча проблема для нас. Кожну людину треба зацікавити. У цьому році ми виділили підприємцю з Криму, який переїхав до нас, 60 га землі для вирощування лохини. Він обіцяє створити не менше 12 робочих місць. З місцевого бюджету ми скерували на підтримку цієї ідеї 100 тисяч гривень, ще 300 тисяч він отримав з обласного бюджету. Ця людина мислить наперед. Окрім лохини, він хоче вирощувати і яблука, і горіхи", - зазначив Щербій.

Керівник розповідає, що торік у Верхнянській ОТГ створили комунальну службу, де працевлаштували 10 осіб. У 2018-му Верхнянська ОТГ планує запустити міні-пекарню та вже розмірковує над енергопарком, в якому зможуть працювати ще кілька десятків селян.

Нові робочі місця, стверджують в об’єднаній громаді, вирішують не лише проблему зайнятості, але й наповнення бюджету, адже понад 50% дохідної частини бюджету складає податок на доходи фізичних осіб. Тому у громаді, яка займає 8 місце в Україні за рівнем зростання доходів, фахівців цінують. Тут не звільнили жодної людини. Навпаки – переймаються працевлаштуванням, а тому й плани – великі. Щойно поскаржились люди на комунальні дороги, місцева влада вже задумалась над запуском асфальтового міні-заводу. Раніше, кажуть, про таке й не мріяли.  

"В об’єднаній громаді ми почуваємось набагато краще. Насамперед, через те, що ми самостійні у прийнятті будь-якого рішення. Тут ми - повноправні господарі. Ми не маємо над собою жодної надбудови. Село Верхня, яке я називаю центральним, дає нам 56% доходів у бюджет. Втім, це село отримало не більше 30% коштів з видаткової частини бюджету. Решту отримали інші села.  Навіть якщо село має одну вулицю, то вона є асфальтованою і освітленою. А люди, які там живуть, отримують всі необхідні послуги", - стверджує перший заступник голови Верхнянської ОТГ Іван Ковчак. 

Він каже, ще 2 роки тому громада села Верхня серед перших заявила про об’єднання. І не прогадала. В той час як у Калуському районі сьогодні немає бюджету розвитку або ж він зовсім мізерний, то у Верхнянській ОТГ він складає 4 мільйони гривень при загальному бюджеті  понад 50 мільйонів.

"Треба брати на себе рішення, відповідальність і йти вперед. Якщо в громадах хтось не розуміє переваги децентралізації, від цього у програші залишаються люди", - переконаний Ковчак.

Він з гордістю розповідає, що торік у Верхнянській громаді провели 6 км централізованого водопостачання лише тому, що люди поскаржились на якість води. Більше 70 господарств вже підключили до водопроводу. Усі вулиці вдалося освітити, встановивши 6 сонячних міні-електростанцій. А для організації дошкільних закладів у селах реанімували будівлі, які чверть століття стояли закинутими.

"Ці ж ФАПи, організація роботи навчально-виховних комплексів, клубів – досвід, який варто перейняти потенційним об’єднаним громадам. Мене вразило те, що старші люди, які тут є при керівництві, розуміють важливість децентралізації. Інколи у місцевому самоврядуванні працюють молодші фахівці, і вони цей процес блокують. От що дивно", - зазначає секретар Тисменицької міської ради Олег Шкромида, який взяв участь у навчальній поїздці.

"Мета навчального візиту до Верхнянської ОТГ – поінформувати Тисменицьку та Лисецьку потенційні об’єднані громади в тому, що вони можуть здобути в процесі децентралізації. Оскільки лише у прямому спілкуванні з людьми, які мають досвід та практику, можна врахувати всі переваги децентралізації", - переконаний радник з питань децентралізації Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Максим Чопей.

Навчальна поїздка до Верхнянської ОТГ / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Він обіцяє, що навчальні поїздки до успішних громад продовжаться, аби про переваги процесу об’єднання могли довідатись, з перших вуст.

В Івано-Франківській області діють 23 ОТГ, з яких 22 – сільські та селищні об’єднані громади і 1 – міська. 

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-