Цього року всіх зниклих на Донеччині дітей повертали додому за добу

Цього року всіх зниклих на Донеччині дітей повертали додому за добу

Укрінформ
Поліцейські Донецької області повернули додому всіх 66 зниклих у цьому році дітей, всі вони були знайдені впродовж доби.

Про це у понеділок повідомили в поліції Донецької області.

"В цьому році поліцейські Донеччини повернули додому всіх зниклих дітей. За півтора місяці до поліції Донеччини надійшло 66 повідомлень про зникнення дітей. Всі вони були знайдені впродовж доби завдяки алгоритму з пошуку неповнолітніх, впровадженому в прифронтовому регіоні. Зокрема, він передбачає миттєве реагування, максимально широке оповіщення та підняття по тривозі окремих підрозділів", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що у січні зникли 53 дитини – на чверть більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак всі були знайдені у перші години після звернення та повернені до батьків або до навчально-виховних закладів живими та здоровими, жертвами злочинів вони не стали.

Читайте також: На Донеччині відкрили ще одну опорну школу

Так, 16-річну дівчину з Покровська, що поїхала до невідомого чоловіка, з яким познайомилася по Інтернету, поліцейські розшукали в іншій області - за 2 години. Врятувати дитину вдалося завдяки трьом складовим: своєчасному зверненню матері, залученню оперативників карного розшуку та міжрегіональній взаємодії, коли правоохоронці сусіднього регіону піднялися на пошуки неповнолітньої за одним дзвінком. Крім того, орієнтування з прикметами зниклих дітей негайно розповсюджується серед населення та в ЗМІ.

За словами начальника відділу ювенальної превенції поліції Донецької області Катерини Шнейдер, чим швидше рідні повідомлять до поліції, тим більше шансів знайти дитину та не допустити біди.

Чекати три дні – це міф, і зазвичай цим виправдовуються батьки, які не звертають уваги на власних дітей та навіть не завжди відразу помічають їх зникнення, підкреслили в поліції.

Шнейдер зазначила, що у більшості випадків підлітки залишали дім або інтернат через байдужість та жорстокість рідних, бажання самостійного життя.

Так, у Слов’янську родичі двох подруг 14 та 17 років повідомили про їх зникнення до поліції лише через два дні. Незважаючи на це, поліцейські того ж дня розшукали та повернули дівчат додому. Вирішується питання про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей).

Сьогодні поліцейські працюють з 13-річною дівчинкою, яка виховується у Добропільському центрі соціальної реабілітації. За тиждень вона двічі втікала з центру, але не до рідних, а на вулицю. За словами школярки, бабуся, яка є її опікуном, зловживає алкоголем, лає її та не раз виганяла з дому.

Зараз ці родини перебувають під наглядом співробітників ювенальної превенції.

В першій половині лютого правоохоронці розшукали ще 13 хлопців та дівчат. Нерозшуканими на сьогодні залишаються 4 дитини, які, за наявною інформацією, тривалий час перебувають на тимчасово окупованій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-