В Івано-Франківську Героям Крут присвятили історичну реконструкцію

В Івано-Франківську Героям Крут присвятили історичну реконструкцію

Фото, відео
Укрінформ
В Івано-Франківську, на території Палацу Потоцьких, показали епізод українсько-російської війни 1918 року, частиною якої був бій під Крутами. Захід присвячений Героям Крут.

Про це кореспонденту Укрінформу в Івано-Франківську розповів  президент ГО «Департамент воєнно-культурної антропології» Олекса Руденко.

«Тут ми не відтворюємо бій під Крутами, а лише присвячуємо наш захід цьому бою.  Ми відтворили один із епізодів українсько-російської війни 1918 року, частиною якої був бій під Крутами. Ми відтворюємо подію, під час якої більшовицький ревком піднімає повстання в місті, захоплює склади зі зброєю, барикадується на території панського палацу та  автомайстерень  і чекає на підхід військ раднаркому. Поки українські війська намагаються вибити ворога, підходять матроси Балтійського флоту, але українським військам їх вдається розгромити і змусити капітулювати  ревком більшовиків», - розповідає Олекса Руденко.

Військово-історична реконструкція "Бій за станцію Крути" в Івано-Франківську / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Він зауважив, що цей бій є умовним, але у ньому є дуже багато деталей, які дозволяють відтворити події історичної давнини. У  реконструкції бою з української сторони показали вільних козаків, Гайдамацький курінь смерті, підрозділи регулярної армії Центральної Ради, частини куреню Січових Стрільців Євгена Коновальця, з боку більшовиків - зведений загін робітників місцевого ревкому та зведений загін матросів Балтійського флоту.

«Тут (на території палацу Потоцьких – авт.) антураж не дозволяє провести бій під Крутами. Поки його вдалося реконструювати лише на історичному полі бою у 2008 році», - зазначив Олекса Руденко.

Читайте також: У Сумах підготували онлайн виставку до 100-річчя бою під Крутами

У відтворенні бою за українську державність взяли участь 9 військово-історичних клубів, які представляють ГО «Департамент воєнно-культурної антропології», Львівське товариство пошуку жертв війни «Пам'ять», ГО «Честь і слава» та інші. Загалом, у реконструкції бою взяли участь близько 80 активістів.

Палац Потоцьких в Івано-Франківську – історична пам’ятка, яка знаходиться під охороною держави.

Фото, відео: Бліц-інфо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-