У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих від ворожого обстрілу 3 роки тому

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих від ворожого обстрілу 3 роки тому

Фото
Укрінформ
У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих мирних жителів при обстрілі  терористами мікрорайону «Східний» 24 січня 2015 року. Тоді загинули понад 30 осіб і більше як 100 зазнали поранень. 

Про це повідомила прес-служба Маріупольської міськради.

«Сьогодні у Маріуполі вшанували пам'ять тих, чиї життя забрав терористичний акт 24 січня 2015 року. У Храмі Рівноапостольного князя Володимира пройшов молебень і панахида за покійними. А біля пам'ятного знаку «Загиблим в неоголошеній війні» зібралися сотні жителів, щоб взяти участь у мітингу-реквіємі", - йдеться у повідомленні

У мікрорайоні «Східний» о 9.20, коли три роки тому стався перший обстріл, прозвучали електросирени на згадку про загиблих. На згадку про загиблих маріупольців було оголошено хвилину мовчання. Захід завершився покладанням квітів до пам'ятного знаку «Загиблим у неоголошеній війні». 

Як повідомлялося раніше, обстріл житлового мікрорайону «Східний»  у Маріуполі стався ранком 24 січня 2015 року. Терористи стріляли  з РСЗВ БМ- 21 «Град».  

У результаті загинула 31 людина і 128 було поранено. За даними ГУМВС України у Донецькій області,  під час цього обстрілу було пошкоджено 79 об'єктів: 37 приватних будинків, 22 багатоповерхівки, 2 ринки, 8 магазинів, поштове відділення, 2 банківських установи, аптека, кафе й СТО.

Прокуратурою обстріл кваліфіковано як теракт. Співробітниками правоохоронних органів у день теракту було затримано коригувальника вогню.

Пізніше міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що під Маріуполем українська артилерія знищила 4 установки «Град» з 6-ти, з яких здійснювався обстріл Маріуполя.

Читайте також: Фільм про обстріл бойовиками Маріуполя викладуть в інтернет

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ оперативно виїхала на місце трагедії і встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» було здійснено саме терористами «ДНР». На основі аналізу воронок від снарядів фахівці місії встановили, що ракети системи «Град» були випущені з північно-східного напрямку, з району населеного пункту Октябрське, а ракети системи «Ураган» - зі східного, з району населеного пункту Заїченко. Обидва населені пункти знаходяться під контролем «ДНР» і розташовані на відстані 19 і 15 км відповідно.

16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за здійснення актів тероризму. Серед перерахованих терористичних атак був названий і обстріл Маріуполя.

Цей теракт ліг в основу документального фільму «Чорний січень» із циклу Місто героїв.

У Маріуполі вшанували пам'ять загиблих під час обстрілу 24 січня 2015 року / Фото: mariupolrada.gov.ua

Фото: Маріупольська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-