Межі Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника визначать до кінця року

Межі Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника визначать до кінця року

Укрінформ
Проект землеустрою Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника буде розроблено до кінця 2018 року.

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

"У кінці 2018 року заплановано завершити проект землеустрою заповідника, який розробляється з метою функціональної організації території, місця розташування, розміру земельних ділянок, режиму використання та охорони території, а також визначення його меж", - повідомив директор заповідника Тарас Мельничук.

Передбачається, що заповідник займатиме 2/3 території зони відчуження, решта території – це 10-кілометрова зона, де розташовані промисловий майданчик ДСП «Чорнобильська АЕС», комплекс «Вектор», пункти захоронення радіоактивних відходів «Буряківка», «ІІІ-я черга ЧАЕС» та інші виробничі об’єкти.

До кінця 2019 року заплановано завершити проект організації території, що розробляється з метою визначення і обгрунтування заходів, які передбачається здійснити протягом п’яти років, щодо провадження діяльності, охорони, відтворення та використання природних комплексів та об’єктів, а також визначення та обгрунтування стратегії розвитку природного заповідника на десять років. Також буде проведено зонування територій відповідно до вимог ЗУ «Про природно-заповідний фонд України».

Крім того, передбачається розробити проект системи інтегрованої охорони лісів від пожеж та системи підтримки прийняття рішень щодо попередження, раннього реагування та радіологічно безпечного гасіння лісових пожеж у зоні відчуження, а також здійснити оцінку розподілу радіонуклідів і впливу промислових об’єктів у зоні відчуження.

Як повідомляв Укрінформ, у 2017 році в рамках реалізації міжнародного проекту ЮНЕП/ГЕФ «Збереження, посилення та управління запасами вуглецю та біорізноманіттям у Чорнобильській зоні відчуження» розпочалося виконання двох ключових контрактів з розробки проекту організації території та землеустрою Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Читайте також: Перший сонячний "парк" відкриють у Чорнобилі за кілька тижнів

Раніше заповідником було укладено угоду про співпрацю з Поліським державним радіаційно-екологічним заповідником (Республіка Білорусь), а також договори про співробітництво з Інститутом зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України та Київським зоологічним парком загальнодержавного значення. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-