ОТГ Житомирщини активно долучаються до міжмуніципальної співпраці

ОТГ Житомирщини активно долучаються до міжмуніципальної співпраці

Децентралізація
Укрінформ
Досвід та перспективи співробітництва між об’єднаними територіальними громадами Житомирщини обговорювали у середу, 17 січня, під час круглого столу на тему: "Міжмуніципальне співробітництво ОТГ".  

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, захід відбувся у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України. Участь у круглому столі взяли голови ОТГ та працівники структурних підрозділів громад.

"У Житомирській області нині створено 45 ОТГ, і їхні керівники – це команда однодумців, які постійно обмінюються ідеями і готові до активної співпраці. Найважливішим чинником для розвитку ОТГ є економічне зростання, якого можна досягти завдяки міжмуніципальному співробітництву. На законодавчому рівні цей процес відпрацьований, а тому наше завдання – формування чітких ідей та конкретні практичні кроки до їх реалізації. Такі договори – це ефективний механізм економії коштів та їх оптимального використання", - наголосив керівник Житомирського ЦРМС Василь Невмержицький.

За словами експерта з децентралізації Житомирського ЦРМС Сергія Романовича, в області укладено 6 угод про муніципальне співробітництво між ОТГ, і цього року їх кількість однозначно збільшиться. Договори стосуються співфінансування підприємств, установ та організацій, спільного надання якісних адміністративних послуг, співробітництва у проведенні поточних ремонтів та реконструкції навчальних закладів. До слова, найбільше договорів, а саме три, затверджені в Олевській міській ОТГ.

Успіхи децентралізації на Житомирщині відзначають і в Мінрегіоні, адже область є лідером в Україні за кількістю створених ОТГ.

Читайте також: У Харкові обговорили координацію дій в рамках реформи місцевого самоврядування

"Децентралізація – це не просто процес об’єднання, а й компетентне надання якісних послуг. Щомісяця Мінрегіон проводить моніторинг, і Житомирська область демонструє позитивні тенденції дієвих і результативних змін в результаті децентралізації. Про успішність Тетерівської, Новоборівської, Баранівської та Народицької громад знає вся Україна. Впевнена, що й по укладанню договорів про міжмуніципальне співробітництво у вас є шанси стати лідером у державі", - зауважила начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Лілія Попова. 

Представники Тетерівської та Станишівської ОТГ поділилися досвідом співробітництва у сфері надання адміністративних послуг, що зацікавило інші громади.

Експерти Житомирського ЦРМС також повідомили, що зараз тривають переговори між Радомишльською міською, Коростишівською міською та Брусилівською селищною ОТГ щодо будівництва спільного підприємства із переробки твердих побутових відходів.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Тергромади Житомирщини обговорили співпрацю

Фото: Дмитра Клименка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-