В Україні вперше публічно презентували стратегію розвитку ОТГ

В Україні вперше публічно презентували стратегію розвитку ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
В Україні вперше відбулася публічна презентація розроблених в 2017 році Стратегій розвитку для першої п’ятірки об'єднаних територіальних громад регіону на найближчі три роки.

Подія пройшла в понеділок, 15 січня, за ініціативи Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. Участь в заході брали представники керівництва області, депутатського корпусу, ОТГ та громадськості, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогоднішній день "брендом" нашої держави в світі є війна на сході і корупція, тобто ті речі, які є найбільш відлякуючими для інвесторів. В ході реформи робиться спроба змінити таку неприємну для нас впізнаваність, зміщенням фокусу уваги на можливості регіонів і людей. В Сумській області в червні 2017 року п’ять громад розпочали процес розробки своїх планів розвитку на 2018-2020 роки, - зазначив під час презентації радник з регіонального розвитку Сумського ЦРМС Григорій Стариков, за участю якого розроблялись зазначені документи.

За його словами, підрозділ ставив собі за мету по закінченню цієї роботи залишити громадам не тільки певні документи, але й людей, в яких, образно кажучи, інвестував півроку. Центр організовував для представників об’єднаних територіальних громад, залучених до процесу написання стратегій, спеціалізовані семінари з управління проектним циклом, написання проектів для підтримки іноземними донорами, використання логіко-структурної матриці тощо.

"Паралельно з цією роботою для них також організовувались стаді-тури в Черкаську, Вінницьку, Хмельницьку та Одеську області. Успішність реалізації цих перших трирічних планів стане не тільки певним досвідом, але і "трампліном" для програмування свого розвитку на наступний період (орієнтовно це 2021-2027 роки), і тестом для громади на спроможність і життєздатність", - наголосив Стариков.

Читайте також: За рік доходи 366 об’єднаних тергромад - 9,3 мільярда

Під час заходу були презентовані затверджені депутатським корпусом Стратегії розвитку Краснопільської та Миропільської ОТГ Краснопільського району, Миколаївської та Хотінської ОТГ Сумського району, Боромлянської ОТГ Тростянецького району. Вони визначають перспективні орієнтири діяльності ОТГ на основі оцінювання їх потенційних можливостей і прогнозування розвитку зовнішнього середовища. У документі міститься коротка характеристика стану соціально-економічного і просторового розвитку громади, а також йдеться про стратегічні бачення та місію, пріоритетні цілі, звітність перед громадою, фінансові джерела та інструменти реалізації Стратегії.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. 

Фото: Володимир Коваленко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-