Радіоактивна хмара з Уралу

Радіоактивна хмара з Уралу "накрила" три міста в Україні – депутати

Укрінформ
Депутати Запорізької облради вимагають офіційних даних про рівень забруднення території внаслідок викиду радіації - рутенію-6 на Уралі, РФ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, питання про необхідність надання об'єктивної інформації про рівень радіаційного забруднення 30 листопада на сесії Запорізької облради першим порушив Олександр Старух, який посилаючись на дані європейських експертів та розміщені у мережі карти, акцентував увагу на можливості найбільшого забруднення саме на території Запорізької і Дніпропетровської областей.

"Є карти, де показано територію забруднення. І так сталося, що випали опади на початку жовтня саме на нашому "п'ятачку": Запоріжжя, Дніпро, Дніпродзержинськ", - пояснив депутат.

Підтримали Старуха й інші представники депутатського корпусу, які відзначали, що люди повинні мати об'єктивну інформацію. У тому числі, і для того, щоб через її відсутність не виникало домислів і паніки.

Заступник начальника Запорізького обласного центру Укргідрометцентру Тетяна Сорокіна, яка була присутньою на сесії, запевнила представників депутатського корпусу в тому, що всі необхідні для контролю за рівнем радіації дослідження проводяться в Україні постійно. І акцентувала увагу на тому, що виявлений у ході досліджень "рівень цього радіонукліда був нікчемно малий".

Читайте також: Росія приховує свій "рукотворний Чорнобиль" - Гончар

Проте, депутати заявили про те, що мають намір спрямувати запити до Укргідрометцентру і Мінекології для отримання об'єктивної інформації про рівень радіаційного зараження та можливості його виявлення в Україні.

Як повідомлялося, викид рутенію стався наприкінці вересня в Росії на заводі з переробки ядерних відходів ВО "Маяк" в Озерську через порушення технології будівництва печі склування високоактивних відходів.

29 вересня Федеральне відомство з радіаційного захисту Німеччини зафіксувало в європейських країнах - Німеччині, Італії, Австрії, Швейцарії, Франції - радіоактивну хмару рутенію і вказало, що джерело знаходиться в Росії на Південному Уралі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-