Головлікаря психлікарні на Сумщині, де померли 4 пацієнти, звинувачують у катуванні

Головлікаря психлікарні на Сумщині, де померли 4 пацієнти, звинувачують у катуванні

Укрінформ
Прокуратурою Сумської області у середу направлено до суду обвинувальний акт стосовно вже колишнього головного лікаря комунального закладу „Обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2”.

Його обвинувачують у залишенні в небезпеці та катуванні холодом пацієнтів установи, а також в підбурюванні колег до протиправних дій.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила прес-секретар прокуратури Сумської області Наталія Науменко.

„За ініціативи прокуратури на початку року проведено ексгумацію семи трупів пацієнтів зазначеної лікарні, які померли в грудні 2016 року нібито від серцево-судинної недостатності, набряку головного мозку чи інтоксикації. Однак, згідно з офіційними результатами проведеної ексгумації та висновками судово-медичних експертиз встановлено, що патологоанатомічне дослідження трупів взагалі не проводилось, складені документи підроблені, причиною смерті п’яти пацієнтів є гостра гнійна пневмонія”, - зазначила Науменко.

За її інформацією, досудовим розслідуванням встановлено, що з листопада 2016 року по січень 2017 року у відділеннях лікарні, де перебували померлі пацієнти, температура була неприпустимо низькою (від 10 до 18 градусів при встановленій нормі – 20 градусів за шкалою Цельсія).

„Проте головний лікар, розуміючи негативний вплив таких показників температурного режиму на здоров'я пацієнтів, оскільки вона майже 14 років працювала пульмонологом, не вживала будь-яких дієвих заходів щодо вирішення даної ситуації. За наявною інформацією, головний лікар ставилась до пацієнтів лікарні, як до неповноцінних членів суспільства. Загалом, у зазначений період на лікуванні в закладі перебувало 453 особи, які потерпали від холоду, смерть 4 із них знаходиться у причинному зв'язку з порушенням температурного режиму в лікарні”, - зауважила прес-секретар.

Як встановили правоохоронці, розуміючи невідворотність покарання за залишення без допомоги хворих, які перебували у небезпечному для життя стані та були позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження, обвинувачена, користуючись особистими зв’язками, підбурила лікаря-патологоанатома внести до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо причин смерті померлих.

Дії колишнього керівника закладу кваліфіковано за ч. 1 ст. 127 (катування, тобто умисне заподіяння фізичного чи морального страждання шляхом мучення з метою дискримінації), ч. 3 ст. 135 (залишення в небезпеці, що спричинило смерть) та ч. 4 ст. 27/ч. 1 ст. 366 (підбурення до складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів) КК України.

Судитимуть також і лікаря-патологоанатома, яка, не провівши належним чином розтин трупів, за вказівкою колишнього головного лікаря внесла до медичної документації завідомо неправдиві відомості про патологоанатомічний діагноз та клінічно-патологоанатомічний епікриз, чим сприяла приховуванню злочинних дій головного лікаря психіатричної лікарні.

Читайте також: Петренко розказав про "найпопулярніші" теми позовів українців до ЄСПЛ

Лікарю-патологоанатому інкриміновано вчинення злочинів за ч. 5 ст. 27/ч. 3 ст. 135 (пособництво у завідомому залишенні без допомоги осіб, які перебувають в небезпечному для життя стані) та ч. 1 ст. 366 (складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів) КК України.

Обвинуваченим загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-