День Гідності і Свободи: українці не стримують сліз

День Гідності і Свободи: українці не стримують сліз

Фото
Укрінформ
З нагоди четвертої річниці початку Революції гідності 21 листопада у Києві біля каплиці поруч з Хрестом пам'яті Героїв Небесної сотні пройшов поминальний молебень.

Близько 300 представників родин Героїв Небесної сотні, активістів революції та просто небайдужих громадян прийшли вшанувати пам’ять загиблих майданівців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Люди поклали квіти до монумента на Алеї Героїв Небесної сотні, представники духовенства різних конфесій розпочали молебень. 

При цьому адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич у коментарі журналістам звернув увагу на те, що через ряд об’єктивних і суб’єктивних обставин досі не покарані винуватці трагедії. За його словами, влада має зробити розслідування пріоритетом, чого зараз немає, і притягнути, врешті-решт, до відповідальності винних у вбивствах майданівців.

Кияни несуть квіти до меморіалу Небесної Сотні / Фото: Любімов Євген. Укрінформ

Також заходи до Дня Гідності та Свободи відбулися у Дніпрі й Одесі.

Урочиста церемонія покладання квітів з нагоди Дня Гідності та Свободи у Дніпрі / Фото: М'якшиков Микола. Укрінформ

Одесити і перші особи міста поклали квіти до пам'ятника Т.Г. Шевченко в честь Дня Гідності та Свободи / Фото: Ляшонок Ніна. Укрінфори

У вівторок, 21 листопада, українці відзначають одне з нових, але знакових свят в історії України - День Гідності та Свободи.

Свято відзначається щороку згідно з указом Президента 13 листопада 2014 року і встановлено на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства – до масових мітингів, палаючих шин, "коктейлів Молотова" і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоюючи гідність та свободу, віддали свої життя 106 українців і ще понад 2 тис. отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-