Науковці надали висновок щодо причин карстового обвалу на Львівщині

Науковці надали висновок щодо причин карстового обвалу на Львівщині

Укрінформ
Обвал поблизу Трускавця спричинило невиконання заходів консервації рудника ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Про це повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

«Для моніторингу сучасного стану, а також виявлення і попередження карстових процесів у межах гірничого відводу рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» облдержадміністрація залучила наукові інститути та проектні організації. Серед них - національний університет «Львівська політехніка», Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Інститут «Гірхімпром», - зазначили в ЛОДА.

За результатами обстеження, інструментальних досліджень та попереднього моніторингу експерти надали однозначні висновки щодо причини просідання  поверхні, а саме – невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», що спричинило  утворення провалу.

Окрім того, вчені методом природного імпульсного електромагнітного поля Землі дослідили територію ураження від північно-західної кромки провалу в напрямку північ-північний захід уздовж пласта солі з виходом на автомобільну дорогу Дрогобич-Трускавець.

Для отримання детального прогнозування небезпечних техногенних явищ карстового походження вчені пропонують провести виміри рівня розсолу в стовбурах; обстежити водозахисні перемички; здійснити гідрохімічне опробування розсолів у хвостосховищі, встановити додаткові станції глобальної навігаційної супутникової системи на території активізації карсту; провести виміри висотних зміщень на Бориславському геодинамічному полігоні та здійснити інші необхідні дослідження.

У залежності від застосованого методу і повноти виконання дослідження вартість моніторингу становить від 120 тис. грн до 2,180 млн грн з терміном виконання до трьох місяців. Вирішується питання фінансування цих робіт, а також конкурсне визначення суб’єкта моніторингу в зоні діяльності підприємства.

Читайте також: Землетрус у Трускавці: екологи попереджали про загрозу провалля 10 років тому

Як повідомляв Укрінформ, в ніч на 30 вересня на Львівщині стався незначний землетрус. Згодом на території с. Модричі Дрогобицького району стався обвал карстової породи діаметром 200 метрів, глибиною 30 метрів. Під час брифінгу в ЛОДА керівник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник зазначив, що площа провалля, яке утворилося після землетрусу, буде збільшуватися, більше того – можливі і нові зсуви. Обласна влада має намір просити на дослідження техногенної аварії кошти з резервного фонду Кабміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-