Землетрус у Трускавці: екологи попереджали про загрозу провалля 10 років тому

Землетрус у Трускавці: екологи попереджали про загрозу провалля 10 років тому

Укрінформ
Карстовий зcув поблизу курортного Трускавця на Львівщині, який утворився внаслідок землетрусу, що  стався в ніч на суботу, 30 вересня, був прогнозований вченими ще десять років тому.

Про це сказав журналістам директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зсув, що стався внаслідок землетрусу поблизу Трускавця на Львівщині , прогнозувався науковцями ще десять років тому. І це не єдине провалля, яке може утворитися на території виробок калійного комбінату. Керівники підприємства свого часу отримали припис щодо запобігання техногенним аваріям, проте після того, як комбінат перейшов у приватні руки, ніякої реакції від власників немає», - зазначив Гречаник.

За його словами, матеріали щодо винуватців техногенного лиха передано до прокуратури. А обласна влада звернулася до Кабміну із проханням виділити із резервного фонду кошти на дослідження. Необхідна сума складає близько півтора мільйона гривень.

Як зазначив Гречаник, ситуацію моніторять науковці Івано-Франківського інституту нафти і газу.

У свою чергу, начальник державної екологічної інспекції у Львівській  області Микола Маланич сказав, що ще у 2003 році було розроблено проект консервації і рекультивації порушених видобутком калію земель. Він передбачав заповнення порожнин, проте до реалізації справа не дійшла.

Читайте також: На Львівщині зафіксували землетрус, утворилося провалля

Як зазначив Маланич, у зоні ризику знаходиться п'ятдесятиметрова  відстань від країв провалля.

Серед мешканців проводиться роз'яснювальна робота щодо небезпеки наближення до нього.

Загрози руйнування автомагістралі, яка проходить неподалік від обвалу, немає.

Висновки вчених щодо причини землетрусу і карстового обвалу очікується протягом місяця. Як вважають екологи,  першопричиною обвалу став землетрус.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч на суботу, 30 вересня, поблизу Дрогобича та Трускавця стався землетрус. За даними ДСНС, епіцентр його був на глибині 2,2 км. Внаслідок цього поблизу траси «Дрогобич-Трускавець» обрушилося склепіння над колишнім місцем видобутку калійної солі. За словами міського голови Трускавця Андрія Кульчинського, на цьому місці може утворитися солоне озеро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-