У Мін'юсті прокоментували трирічний суд над Штепою

У Мін'юсті прокоментували трирічний суд над Штепою

Ексклюзив
Укрінформ
Складні справи можуть розглядатися в суді довго, і термін не залежить від Міністерства юстиції.

Так сказав кореспонденту Укрінформу заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов, коментуючи 3-річний судовий процес над екс-мером Слов'янська Нелею Штепою, яку обвинувачено в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та в участі в діяльності терористичної групи.

"Складні справи, а до таких належить і справа Штепи, можуть розглядатися в суді довго", - зазначив Пєтухов.

За його словами, термін розгляду справи в суді не залежить від Мін'юсту: "Вирішує суд".

Що стосується скарги Штепи до Європейського суду з прав людини на погані умови утримання в СІЗО, то заступник міністра сказав: "Проблема не нова".

"В Україні більше ста колоній і СІЗО, що залишилися з часів СРСР, де умови відповідали хронічному недофінансуванню. Частина з них, розрахованих на утримання набагато більшого числа засуджених, ніж зараз, буде законсервована, що дозволить заощадити і перерозподілити кошти, спрямувати їх, в тому числі, на поліпшення умов утримання. Це довгострокові плани", - пояснив Пєтухов.

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня Ленінський райсуд Харкова переніс засідання у справі Нелі Штепи на 6 жовтня: її доправлено до лікарні із залу суду з гіпертонічним кризом. Планується допитати до 40 свідків захисту.

26 вересня Ленінський райсуд допитав в режимі відеоконференції трьох свідків захисту зі Слов'янська: це лікарі швидкої допомоги, які підтвердили, що Штепа дійсно була в полоні у бойовиків. У дворі суду і в залі знаходилися до ста активістів "Азова", вони обурювалися зміною запобіжного заходу для Штепи.

20 вересня Ленінський райсуд за клопотанням захисту змінив запобіжний захід для екс-мера Слов'янська Нелі Штепи: звільнив з-під варти і направив на цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета.

Читайте також: Штепа потрапила в лікарню, суд перенесли

За словами прес-секретаря прокурора Харківської області Віти Дубовик, прокуратура наполягала на продовженні тримання Штепи під вартою.

15 вересня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) запросив інформацію від уряду України (копія запиту - адвокату) про поточний стан здоров'я Нелі Штепи, яка перебуває в СІЗО, а також про виконання ухвали Жовтневого райсуду Харкова від 14 серпня 2017 року про необхідність надання їй медичної допомоги.

Штепу було затримано 11 липня 2014 року. На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти в Слов'янськ під загрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожує довічне ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-