Справа 2 травня: суд завершує слухання, почалися дебати

Справа 2 травня: суд завершує слухання, почалися дебати

Укрінформ
У міському суді Чорноморська, де завершуються слухання "справи 2 травня" (в частині подій на Грецькій площі Одеси), сьогодні розпочалися дебати сторін обвинувчення та захисту великої групи підсудних.

Головуючий на процесі суддя Олег Семенов надав змогу викласти свою правову позицію спершу стороні обвинувачення, яку представляють прокурори Одеської облпрокуратури Оксана Моско та Ірина Купріна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сторона обвинувачення вважає, що вину підсудних наданими суду доказами доведено повністю. Про скоєні ними злочини свідчать потерпілі та свідки масових заворушень, які організовували підсудні чи брали в них активну участь. Це підтверджують також відеозаписи і висновки експертів", - зазначила прокурор Моско.

Водночас представник обвинувачення констатувала, що більшість обвинувачених не визнала в суді своєї вини за безлади в місті, що призвело до трагедії - 48 учасників заворушень загинули і більше 200 постраждали.

З урахуванням тяжкості скоєних злочинів сторона обвинувачення запропонувала судовій колегії обрати фігурантам кримінальної справи відповідні міри покарання. Зокрема, одного з організаторів заворушень Сергія Долженкова, що раніше служив у структурах МВС, був ватажком так званої Одеської дружини під прізвиськом "Капітан Какао", засудити до 15 років позбавлення волі. Підсудним Максиму Сакауову та Євгенію  Мефьодову, що є громадянами Росії, а також громадянину України Сергію Корчинському прокурор запропонувала обрати  12-річний термін позбавлення волі.

Підсудних Владислава Романюка та Олександра Суханова засудити до 10-річних термінів ув'язнення, а інших учасників заворушень, яким інкримінуються  скоєння злочинів за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України, засудити до позбавлення волі терміном 9-8 років.

У  свою чергу, адвокати підсудних не погоджуються з позицією прокуратури і просять виправдати підзахисних.

Судові дебати тривають.

Читайте також: Справа 2 травня: суд не дозволив відкласти дебати

Як повідомлялося, 1 вересня судова колегія під головування Семенова відхилила клопотання сторони обвинувачення про відкладення на пізніший термін - із 4 на 6 вересня - дебатів через захворювання прокурорів. Головуючий, зокрема, констатував, що  сторона обвинувачення "штучно і зухвало затягує судовий процес" і створює умови для визнання судом безпідставним подальше тримання підсудних під вартою.

Судова колегія також вирішила повідомити "про неналежне виконання обов'язків стороною обвинувачення" Президента України, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, генерального прокурора України та прокурора Одеської області.

Під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року загинули 48 осіб і більше 200 отримали поранення. Першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили активну участь групи підсудних у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-