Луценко обурений подіями в Одеському СІЗО

Луценко обурений подіями в Одеському СІЗО

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність кардинального реформування пенітенціарної служби, яка корумпована, неефективна і нехтує законами.

Про це він заявив під час поїздки до Запоріжжя, інформує прес-служба Генеральної прокуратури у Фейсбуці.

«На жаль, те, що сталося в Одеському слідчому ізоляторі, вказує на повне нехтування закону з боку керівництва даного закладу»,- наголосив Луценко, коментуючи ситуацію щодо подій в Одеському слідчому ізоляторі.

Він додав, що викликає шок той факт, коли людина, засуджена до пожиттєвого строку покарання за вбивство, була розконвойована і, днями не заходивши до своєї камери, вільно пересувалася територією СІЗО. 

Окрім того, Луценко підкреслив, що завдяки низці змін, прийнятих останнім часом до пенітенціарного законодавства, його було "значно лібералізовано та гуманізовано, що є заслугою і депутатського корпусу, і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської". 

Також він прокоментував застосування фізичної сили до ув'язнених: «Без відповідного наказу, який є згідно з  законодавством обов'язковим, без узгодження з прокуратурою задіяння спецназу для масового без розбору побиття є і незаконним, і просто шокуючим».

Луценко заявив, що ініціюватиме питання не тільки про персональну відповідальність керівника спецназу, керівника слідчого ізолятора, але й про долю всієї пенітенціарної служби. 

«Робота там - низькооплачувана, а сама служба корумпована, нехтує законами і неефективна. Ми повинні, і я говорив про це з Прем'єр-міністром, кардинально реформувати пенітенціарну службу - це означає більшу зарплату, новий персонал, і нове керівництво. Я переконаний, що бізнес, який крутиться навколо СІЗО, не повинен призводити до вбивств і побиття людей в цих державних закладах», - наголосив Луценко.

Як повідомлялося, 17 серпня увечері на території Одеського СІЗО у контейнері для сміття виявили частини тіла жінки-інспектора. У скоєнні злочину підозрюється 39-річний ув'язнений, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. На думку правоохоронців, він згвалтував та задушив жінку, потім тіло розчленував і викинув у сміттєвий контейнер. 

За фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО прокуратура області відкрила кримінальне провадження. Начальника Одеського СІЗО усунули з посади.

Читайте також: У Мін'юсті шоковані відео з побиттям в Одеському СІЗО

Водночас громадські активісти та родичі ув'язнених стверджують, що після жорстокого вбивства співробітниці пенітенціарної служби на території одеського ізолятора «розпочалися репресії». 

Мін'юст заявляв, що підтвердження фактів побиття в'язнів наразі немає.

Разом з тим прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган опублікувала відео, де зафіксоване жорстоке поводження з утриманими в Одеському СІЗО.

У Мін'юсті заявили, що вони шоковані побаченим.̃

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-