У Мін'юсті шоковані відео з побиттям в Одеському СІЗО

У Мін'юсті шоковані відео з побиттям в Одеському СІЗО

Укрінформ
Заступник міністра юстиції Денис Чернишов заявляє, що відео, на якому зафіксовано побиття утриманих в Одеському слідчому ізоляторі, стало шоком для Мін'юсту, оскільки керівництво СІЗО заперечувало перевищення повноважень.

Про це йдеться в прес-релізі, який є в розпорядженні Укрінформу.

«Нас було поінформовано керівництвом слідчого ізолятора про те, що всі роботи були проведені відповідно до регламенту та жодних перевищень повноважень немає, зокрема й скарг з боку ув'язнених. Нам надсилали фотографії, які не мали доказів завдання тілесних ушкоджень, та, безумовно, ми керувались цією інформацією, адже це офіційні документи. Але подальші події показують, що система дійсно настільки прогнила, що навіть у таких речах ми інколи не можемо довіряти деяким колегам. Це не значить, що вся система складається з недобросовісних співробітників, але, все ж таки, це потребує подальшого дуже глибокого реформування з фінансуванням на достатньому рівні», - заявив Чернишов, наголошуючи на необхідності побудови нової системи, на що потрібне повне фінансування.

За його словами, відео, на якому зафіксоване побиття утриманих в СІЗО, виявилося для Мін'юсту шоком. «Безумовно, ми раніше його не бачили, інакше б ми не проводили прес-конференцію з такими заявами та не відкривали б СІЗО для всіх ЗМІ», - наголосив заступник міністра юстиції.

Нині, зазначив він, триває службове розслідування у зв'язку із загибеллю співробітниці Одеського СІЗО.

За його словами, ведеться співпраця з Генеральною прокуратурою, обласною прокуратурою та управлінням СБУ Одеської області. 

«Ми повністю погоджуємося з ініціативою генерального прокурора України Юрія Луценка щодо оновлення персоналу, і ми постійно на цьому зосереджуємо увагу, утім, по-перше, нам необхідно підвищити заробітну плату для наших працівників, по-друге, покращити умови їх праці, забезпечити їхню безпеку, і одночасно проводити конкурси», - наголосив Чернишов.

Також у прес-службі заступника міністра юстиції інформують, що сьогодні він вирушив з робочою поїздкою до Одеси, «аби не допустити можливого уникнення відповідальності».

Як повідомлялося, 17 серпня увечері на території Одеського СІЗО у контейнері для сміття виявили частини тіла жінки-інспектора. У скоєнні злочину підозрюється 39-річний ув'язнений, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. На думку правоохоронців, він згвалтував та задушив жінку, потім тіло розчленував і викинув у сміттєвий контейнер. 

За фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов'язків співробітниками СІЗО прокуратура області відкрила кримінальне провадження. Начальника Одеського СІЗО усунули з посади.

Читайте також: Вбивство у СІЗО: прокуратура вилучила записи камер спостереження

Водночас громадські активісти та родичі ув'язнених стверджують, що після жорстокого вбивства співробітниці пенітенціарної служби на території одеського ізолятора «розпочалися репресії». Мін'юст заявляв, що підтвердження фактів побиття в'язнів наразі немає.

Разом із тим прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган опублікувала відео, де зафіксоване жорстоке поводження з утриманими в Одеському СІЗО. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-