Вбивство у СІЗО: прокуратура вилучила записи камер спостереження

Вбивство у СІЗО: прокуратура вилучила записи камер спостереження

Укрінформ
Одеські правоохоронці розслідують навмисне вбивство арештантом співробітниці СІЗО та дій близько ста спецпризначенців, що провели обшуки камер і, можливо, при цьому допустили зловживання владою.

Про це сьогодні заявили на брифінгу виконувач обов'язків начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації Міністерства юстиції України Анатолій Ковтун і заступник начальника - начальник Слідчого управління ГУНП в Одеській області Сергій Шайхет, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За фактом жорстокого убивства арештантом молодшого інспектора Одеського СІЗО (Олени Порошенко - ред) ведуться слідчі дії, призначено більше десятка експертиз, а самого підозрюваного переведено з Одеси на період слідства до іншого СІЗО. Буде встановлено вину як підозрюваного в убивстві, так і посадових осіб СІЗО, що допустили такий злочин", - зазначив Шайхет.

У свою чергу, Ковтун уточнив, "що зараз у СІЗО працюють працівники Слідчого управління Одеської облпрокуратури, два співробтники Генеральної прокуратури, два представники Омбудсмена здійснюють перевірку додержання прав ув'язнених, а також комісія у складі шести працівників Мін'юсту України".

"Вилучено десятки відеозаписів з камер спостереження та документи, що стосуються убивства інспектора та подальших дій бійців-спецпризначенців. Прокуратура здійснює розслідування кримінальної справи, а працівники Мін'юсту проводять службове розслідування в СІЗО", - повідомив Ковтун.

Говорити про результати цих розслідувань зарано, пройшло всього два робочих дні після резонансного злочину, а потрібно для цього щонайменше місяць, додав Ковтун.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про те, чому арештант-рецидивіст знаходився тривалий час поза камерою СІЗО, Ковтун сказав: "У кожному СІЗО та колонії є так звана "госпобслуга", до якої входив і підозрюваний в убивстві інспектора СІЗО. Такі люди зайняті приготуванням їжі, прибиранням території, в тому числі й ті, що працюють на так званому госпдворі. Усе це законом дозволено. Інша справа, що на деякий час цей арештант опинився поза наглядом з боку посадовців СІЗО і вчинив наступний тяжкий злочин. Саме за цим фактом недбалості співробітників СІЗО й відкрито кримінальне провадження, а начальника слідчого ізолятора відсторонено від обов'язків на час слідства".

Читайте також: Вбивство в одеському СІЗО у Мін'юсті пояснюють некомплектом охорони

Водночас в.о. начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації заявив, що не може "ні підтвердити, ані спростувати наявність фактів побиття ув'язнених СІЗО спецпризначенцями. Такі факти поки що не підтверджені в'язнями установи та відеозаписами. Один із в'язнів, чия фотографія оприлюднена, теж заперечує факт побиття його. Слідство установить реальні факти".

Ковтун висловив сподівання, що "ситуація зміниться на краще, починаючи з вересня цього року, коли очікується підвищення окладів інспекторів СІЗО та інших посадовців до 7 тисяч гривень і більше. Тоді можна буде укомплектувати штат СІЗО висококваліфікованими фахівцями".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-