Жителі Донбасу - за децентралізацію, але позитивних змін ще не відчули

Жителі Донбасу - за децентралізацію, але позитивних змін ще не відчули

Опитування
Укрінформ
Населення в Донецькій і Луганській областях підтримує реформу децентралізації, "за" збільшення ресурсів органів місцевого самоврядування виступили 49% опитаних у Луганській області і 50% у Донецькій.  

Про це сказала директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час прес-брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Більшість населення і в Донецькій, і в Луганській областях підтримують розширення повноважень і збільшення ресурсів органів місцевого самоврядування: у Луганській області децентралізацію безумовно і скоріше підтримують 49%, у Донецькій – 50%. Водночас уявлення щодо наслідків децентралізації у населення різні – від оптимістичних (20% в Луганській області і 14% у Донецькій вважають, що відкриються нові можливості для громадян впливати на владу, 27% у Луганській області і 29% у Донецькій очікують, що покращиться якість послуг для громадян) до песимістичних (17% в Луганській області і 22% в Донецькій побоюються, що внаслідок процесів децентралізації пришвидшиться спустошення сіл і селищ, а 14% в Луганській області та 29% в Донецькій певні, що процеси розширення повноважень місцевої влади призведуть до появи місцевих "князьків")", - сказала Бекешкіна.

Вона також зазначила, що загалом донеччани сприймають перспективи децентралізації більш песимістично, ніж луганчани: серед них негативні наслідки передбачають 52%, а серед луганчан – 30%, а от у рівні оптимізму відмінностей менше: 47% серед луганчан і 43% серед донеччан (третина мешканців Луганської області своєї думки не визначила).

За словами директора Фонду "Демократичні ініціативи", більшість мешканців і Донецької, і Луганської області не відчули  змін від використання додаткових коштів, які місцеві бюджети отримали протягом останніх років, – таку позицію висловили 49% і в Донецькій, і в Луганській області. Щоправда, в Луганській області тих, хто відчув зміни на краще – дещо більше (28% в Луганській  області і 21% – в Донецькій). А тих, хто відчув зміни на гірше – менше (19% в Луганській області і 24% – в Донецькій). У порівнянні з іншими регіонами Донбас, як і Захід – регіон, де найбільше мешканців відчули зміни на краще (в середньому по України – 16%) і водночас (разом з Півднем) регіон, де найбільше відчули зміни на гірше (в середньому по Україні 16%).

Серед настроїв населення, за словами Бекешкіної, існують сумніви щодо компетентності місцевої влади: жителі цих регіонів не впевнені, що місцева влада зможе ефективно справлятися з новими повноваженнями. 

"В обох областях переважають сумніви, чи зможе місцева влада справитися з новими повноваженнями, які вона отримає в ході децентралізації. Протягом року впевненість населення у цьому дещо послабшала. Абсолютно впевнені в цьому 10% (у 2016 р. – 15%), переважно впевнені – 32% (у 2016 р. – 37%), тоді як 29% мають значні сумніви щодо цього (у 2016 р. – 20%), а 17% переконані, що їй це не під силу (у 2016 р. – 10%). Найбільше впевнені у можливостях своєї місцевої влади у Західному регіоні ("абсолютно" чи "переважно" впевнені – 50%), найменше – на Півдні (32%)", - зазначила Бекешкіна.

Опитування проводилося в Луганській області протягом 8–26 липня і Донецькій - протягом 1–11 липня 2017 р. (на контрольованій Україною території) за сприяння Фонду "Демократичних ініціатив" імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми «Ukrainian Sociology service». Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення  областей (за винятком окупованих територій). Вибірка  репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, освіта та місце проживання. Похибка вибірки становить 4.6%.

Читайте також: В Україні завершено формування Центрів розвитку місцевого самоврядування

Опитування було проведено в рамках проекту "Реінтеграція Донбасу шляхом посилення громадської участі у вирішенні місцевих проблем" за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  у червні 2017 р. (за фінансування програми «МАТРА» Посольства Королівства Нідерландів в Україні).    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-