Ескалація в АТО триває останні кілька тижнів - штаб

Ескалація в АТО триває останні кілька тижнів - штаб

Карта
Укрінформ
Загострення ситуації у зоні АТО спостерігається впродовж останніх двох - трьох тижнів, що викликає занепокоєння у командування Збройних сил України.

Про це на брифінгу у понеділок заявив речник Міністерства оборони з питань АТО полковник Андрій Лисенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми констатуємо, що загострення ситуації (в зоні проведення АТО - ред.) почалося як 2 - 3 тижні тому,  і воно не вщухає. Конкретних причин ми поки що не бачимо, але загострення викликає занепокоєння у командування, яке несе відповідальність за збереження життя наших військовослужбовців», - сказав Лисенко.

За його словами, це загострення є водночас зухвалим порушенням бойовиками Мінських домовленостей.

«Зараз ми несемо втрати особового складу, є і втрати в техніці... і також підтягування бойовиками важкої техніки до передових позицій, - сподіваємося, що представники місії ОБСЄ обов'язково вкажуть це у своїх звітах», - додав речник.

Він поінформував, що за минулу добу в зоні проведення АТО на Луганському напрямку зафіксовано 23 обстріли з боку бойовиків, на Маріупольському і Донецькому напрямках - по 22 обстріли. Водночас, на Маріупольському напрямку спостерігається значно менша інтенсивність обстрілів, ніж на Луганському і Донецькому.

«Луганський напрямок - всього минулої доби тут було зафіксовано 23 ворожих обстріли, 9 з них  - з важкого озброєння. Зокрема, вчора активні бойові дії продовжилися на Бахмутській трасі. Одразу після опівночі, вранці та ввечері бойовики застосували міномети та ствольну артилерію. Загалом по наших позиціях на ділянці фронту Кримське - Новотошківське було випущено близько 90 мін та снарядів. Зазначимо, що ці обстріли велися з близької відстані, що підтверджує інформацію про наявність значної кількості важкого озброєння у бойовиків на передовій. Також у другій половині дня, окрім важкого озброєння, противник став активно застосовувати стрілецьку зброю та бронетехніку», - сказав Лисенко.

Він додав, що після 19:00 незаконні збройні формування (НЗФ) активізувалися у Попаснянському районі. За його словами, у Катеринівці, Попасній та Троїцькому бойовики використовували міномети. На ділянці фронту від російського кордону до Трьохізбенки бойові дії не велися. 

«Донецький напрямок - минулої доби зафіксовано 22 ворожі обстріли, 11 - з важкого озброєння. Як і раніше, неспокійно на ділянці фронту Кам'янка - Авдіївка, позиція Шахта «Бутовка». Бойовики активізувалися після 17 години і ворожі обстріли не вщухали до пізнього вечора. Бойовики  застосовували міномети, танки і випустили більше 100 мін та снарядів», - додав речник.

Він уточнив, що в Авдіївці внаслідок вибуху  снаряду бойовиків було пошкоджено будинок та автомобіль, господарі знаходилися всередині помешкання і не постраждали. Також, за його словами, обстріли з боку НЗФ відбулися під Горлівкою та у Пісках, де противник неодноразово застосовував міномети.

«Маріупольський напрямок - під час ранкових сутінок та ввечері бойовики активно застосовували міномети та ствольну артилерію одразу по 6 різних позиціях Збройних сил України по всьому фронту, проте інтенсивність вогню була набагато нижчою, ніж на Луганському та Донецькому напрямках. Основні бойові дії ведуться на ділянці фронту Чермалик - Широкине. У Мар'їнському та у північній частині Волноваського району бойовики обмежилися точковими обстрілами з важкого озброєння. Всього минулої доби на Маріупольському напрямку противник порушив режим тиші 22 рази», - додав Лисенко.

Речник також поінформував, що сьогодні після опівночі з боку Докучаєвська бойовики відкрили вогонь по селищах Ольгинка та Графське Волноваського району.

«В Ольгинці було пошкоджено 12 приватних будинків, люди всю ніч провели в підвалах. У Графському пошкоджено гуртожиток, де жили студенти лісового коледжу. На щастя, студенти не постраждали», - уточнив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-