Куйбіда каже, що сміттєву проблему Львова можна було вирішити ще 2002 року

Куйбіда каже, що сміттєву проблему Львова можна було вирішити ще 2002 року

Укрінформ
Ділянку для сміттєпереробного заводу у Львові було визначено ще у 2001 році, тоді ж було підібрано інвесторів з восьми держав.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив колишній міський голова Львова, президент Національної академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда, коментуючи останні екологічні проблеми міста.

За його словами, ще на початку 80-х років точилися дискусії "стосовно того, як бути з полігоном для сміття, сміттєзвалищем, яке вичерпувало фактично через кілька років свої можливості".

Як повідомив Куйбіда, полігон у Грибовичах (де у травні 2016 року сталася пожежа, під час гасіння якої загинули четверо людей - ред.) "закладався у 1957 році і, здається, був розрахований на 30 років, тому в середині 80-х уже дискутували, що далі робити зі сміттям, і обговорювався проект сміттєпереробного заводу. Коли я вже був міським головою Львова, було підібрано десь 8 інвесторів з різних держав – з Канади, США, Ізраїлю, Швеції, Франції, Німеччини..., які готові були інвестувати в будівництво сміттєпереробного заводу. У 2001 році ми визначили ділянку в місті для будівництва сміттєпереробного заводу".

На запитання, а що  ж завадило будівництву заводу, екс-мер Львова відповів: "Йшли вибори 2002 року, і я тоді не хотів проводити тендер, бо завше перед виборами багато інсинуацій. А у 2002 році вже переїхав сюди, до Києва, і, на жаль, цей тендер так і не відбувся, хоча з усіма учасниками було погоджено стартові умови. Однією з умов було те, що місто збирає сміття і постачає його виключно тому сміттєпереробному заводу; другою - що ми у цього заводу купуємо електроенергію і тепло за такими цінами. Тобто, з інвесторами були погоджені основні речі для того, щоб почати тендер, але, на жаль, він так і не був проведений. Чому? Відповіді у мене немає. Як на мене, то це можна було реалізувати давно. Технічної проблеми немає, відомо, як її розв’язувати".

Водночас Куйбіда наголосив, що "питання зі сміттям актуальне для всієї держави, бо насправді ми стільки відходів викидаємо, що якщо не зробимо правильних кроків щодо їх переробки, то можемо потонути у власних відходах. Тому сьогодні має бути загальнодержавна програма, і такі сміттєпереробні заводи повинні будуватися не тільки у Львові".

Повний текст інтерв'ю з Василем Куйбідою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-