На горі Маківка вшанували січових стрільців

На горі Маківка вшанували січових стрільців

Фото, відео
Укрінформ
Урочистим сходженням на гору Маківка відзначили львів`яни 102-у річницю перемоги січових стрільців над російськими військами в часи Першої світової війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні тут, де 102 роки тому Українське січове стрілецтво прийняло свою битву і продемонструвало усьому світові, що в Україні є свої воїни і армія, вшановуючи їхню пам’ять, кожен із нас думками повертається до Донбасу, Луганщини, Криму, до нашої сьогоднішньої України. Так само, як і 102 роки тому, коли кращі з кращих взяли в руки зброю і пішли в перше українське військове формування ХХ століття, так само і сьогодні ті, кому не байдужа доля нашої держави, ті, які пройшли бойове хрещення на Майдані, взяли в руки зброю і пішли захищати Україну від окупанта, російського агресора. Сьогодні, тут, де встановлювалась перемога Української армії, ми повинні одні одним сказати, що наша з вами перемога не за горами, але вона залежить лише від нас", - зазначив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

За його словами, відтак, кожен на своєму місці має зробити все, що від нього залежить.

"Так само, як і сто років тому, але не на Галичині, а за тисячу кілометрів від Львова переможно зазвучить гімн січових стрільців "Хлопці, підемо, боротися будемо за Україну, за вольнії права"", - сказав Синютка.

Учасники сходження, серед яких – керівники області, представники громадських організацій, ветерани національно-визвольних змагань, бійці Української армії та добровольчих батальйонів, представники дипломатичного корпусу, жителі навколишніх сіл та гості із інших областей України, поклали квіти до Меморіалу українських січових стрільців. Після чину панахиди пройшло громадське віче.

Тут же відбулось театралізоване військово-історичне дійство «Бій за гору Маківка».

Бої за гору Маківку відбулись під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між австро-угорськими та російськими військами. Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 4 травня 1915 року. У той час, як австрійські частини відступили під натиском російських військ, українські січові стрільці вистояли та зуміли втримати позиції.

В результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Здобуття вершини, що планувалось на 29 квітня, здійснилось лише 4 травня, при цьому були використані усі наявні резерви. Внаслідок величезних втрат російські війська не змогли продовжити наступ і через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-