Декомунізація у Львові: Садовому висунули ультиматум

Декомунізація у Львові: Садовому висунули ультиматум

Укрінформ
Ультиматум міському голові Львова Андрію Садовому щодо демонтажу радянських пам’ятників та символів висунули на пленарній сесії міськради.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У відповідь на мій депутатський запит від 30.06.2016 р. міська влада запевнила, що "процес декомунізації здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, а міська рада проводить виважену політику щодо мінімізації вшанування та популяризації осіб з неоднозначним комуністичним минулим». Однак досі у Львові є кілька об’єктів з яскраво вираженими елементами комуністичної символіки та радянської пропаганди", - сказав, виступаючи на сесії, депутат Тарас Чолій.

За його словами, йдеться про Монумент Слави, який встановлено на перетині вулиць Героїв Майдану та Стрийської з новочасною присвятою "Переможцям над нацизмом", але з первісною концепцією возвеличення бойової слави радянських Збройних сил. Крім того, на своїх місцях ще з радянської доби залишаються дві пам’ятні дошки Ярославу Галану. Цей діяч, творчість якого була пронизана ненавистю до національно-визвольних змагань українців та Греко-католицької церкви, внесений Українським інститутом національної пам’яті до списку осіб, які підлягають декомунізації. Так само на вул. Виговського (колишня назва – Терешкової) досі стоїть пам'ятник Валентині Терешковій, першій жінці-космонавту, яка нині є депутатом Державної Думи Росії від партії "Єдина Росія" і  проголосувала за анексію Криму в 2014 р. та низку дотичних до цього законів. Згадана особа теж внесена Українським інститутом національної пам’яті до списку постатей, які підлягають декомунізації.

Депутат заявив, що очікуватиме демонтажу комуністичної символіки протягом двох тижнів. Якщо цього не буде зроблено, він звернеться до суду із позовом про бездіяльність мера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-