Свято Воскресіння Христового зустріла на Тернопільщині стародавня «церква-флейта»

Свято Воскресіння Христового зустріла на Тернопільщині стародавня «церква-флейта»

Укрінформ
У селі Лопушне на Тернопільщині один із найдавніших храмів краю, якому ось-ось виповниться 170 років, зустрічає Великдень

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нашої церкви нинішнє свято особливе, адже її наречено Воскресінням Христовим. Храм збудований усередині XIX ст. у вигляді хреста. Має місцева церква ще одну особливість. Коли зайдеш у середину і промовиш навіть тихе слово, - воно гучно відлунює під склепінням. А церковний спів, мабуть, ніде в церквах області не лунає так соковито, як тут. Пояснюється це архітектурним секретом. Від кожної з бічних бань тягнуться згори до низу кругові порожнини, заховані від людського ока мурованими перестінками. Вони і є резонаторами звуку, подібними до гігантських флейт», - розповів кореспонденту агентства настоятель храму ієрей Роман Будола.

До речі, це – перша у волинській частині Тернопільщини церква, де всі релігійні обряди відправляли українською мовою. Було це і в часи панування Польщі, Австро-Угорщини, під час Другої світової війни та в радянські часи, коли громада не дала атеїстичній владі зачинити церкву.

Нині у цьому «храмі-флейті» зранку вже прозвучала перша святкова літургія, під час якої разом із церковними піснеспівами місцеві жителі склали щирі молитви і подяки Всевишньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-