На газогоні

На газогоні "Уренгой-Помари" завершили розкопки черняхівського поселення

Укрінформ
Науковці завершили розкопки виявленого під час технологічних робіт на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород» поселення черняхівської культури поблизу с. Попівка Липовецького району.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора Рятівної археологічної служби Інституту археології НАНУ Тарас Милян.

«Археологічні пам’ятки було виявлено під час ремонтних робіт на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород». Відповідно до закону, земляні роботи могли бути продовжені тільки тоді, коли місця обстежать археологи. За сприяння «Укртрансгазу» ми провели розкопки і виявили поселення черняхівської культури і нашарування бронзового періоду та трипільської культури», - повідомив Милян.

За його словами, під час розкопок археологи, окрім поселення часів черняхівської культури, знайшли рештки посуду трипільської доби, а  також металевий ніж та пряжки, залишки ткацького верстата, бронзову застібку для одягу III-IV ст. н. е.,  ремінні та взуттєві пряжки й монети часів Римської імперії.

Неподалік від залишків поселення знайдено місце поховання часів черняхівської культури -  21 могилу, де здебільшого були поховані жінки і діти.

Знахідки вилучено і направлено для вивчення до Інституту археології НАНУ та львівського підрозділу Рятівної археологічної служби. Потім експонати передадуть до Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-